Svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja

21.09.2022.

14:29

Autor: T.V./HRT

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: HTV / HRT

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tragičan događaj na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999., kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić. 

Podaci pokazuju da svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, a jednako je alarmantno da velik broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca organiziralo je tribinu "Nasilje nad ženama". 

- Gotovo svakih mjesec dana mi govorimo o rodno uvjetovanom nasilju i gotovo da nam je svaki dan tema da progovorimo o nasilju prema ženama, o femicidu, zašto su nam žene ubijane, i zašto u zadnjih 8-9 mjeseci imamo 12 ubijenih žena. Odnos kazni prema počiniteljima je toliko blag da žrtve koje su svjedočile tome i nisu dobile dovoljnu zaštitu institucija koje su odgovorne za takvu vrstu tretmana, vrlo često u svom okruženju govore o tome da su puno više očekivale u zaštiti i pomoći, poručila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

- Bolje bi bilo da ima sve više boljih alata za prevenciju takvog ponašanja. Dakle, nasilja je bilo i prije, ima ga i sada, prije se nije toliko evidentiralo, međutim, unatrag 10-15 godina donesen je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i ipak je to počelo dobivati i nekakav javnozdravstveni i opći značaj, kaže Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!