Svako 4. dijete u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva

28.09.2021.

14:46

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Sandra Grozdanov

Sandra Grozdanov

Foto: Studio 4 / HRT

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. Takva djeca zbog toga trpe brojne probleme, a kako bi ih lakše nadišli, tu je „Moje mjesto pod suncem”. Program je to socijalnog uključivanja i osnaživanja djece u riziku od siromaštva. 

Sandra Grozdanov, voditeljica programa Moje mjesto pod suncem u emisiji Studio 4, rekla je kako je prošle godine u 10. mjesecu pokrenuta nacionalna kampanja koja je imala za cilj prikupiti milijun i 200 tisuća kuna kako bi se uspio opremiti novi prostor n Pećinama u Rijeci, koji je ustupilo Sveučilište, a logo kampanje je izradio poznati dizajner Mirko Ilić.

-  Došao je na ideju sa Slavenkom Drakulić i Rujanom Jeger, da napravi ovu slikovnicu kako bi na sustavan način pružio podršku programu za koji je uvidio koliko ulaže u buduće generacije, rekla je.

Ova kampanja je bila primjer koliko su građani senzibilizirani za podršku svojim sugrađanima.

- Mi smo uspjeli u godinu dana sakupiti milijun i 200 tisuća kuna, ali zbog nepredvidivih građevinskih radova, moramo sakupiti još 150 tisuća kuna, naglasila je Grozdanov.

- Ulazimo u 7. godinu programa, a ono što radimo je da svaki radni dan u popodnevnim satima organiziramo instrukcije i pomoć u učenju uz pomoć mnogobrojnih volontera. Želimo pružiti pomoć djeci da izađu iz začaranog kruga siromaštva, rekla je i dodala kako isto tako surađuju s mnogim institucijama pa organiziraju za tu djecu izlete ili sportske aktivnosti.

Naglašava kako su primijetili u posljednjih 7 godina velike napretke kod djece u smislu da su povećali uspjeh u školi, ali i razvili svoje talente, što je možda i najvažnije.

- Osim djeci, pružamo podršku i roditeljima, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!