11:50 / 28.08.2018.

Autor: I.H./HRT/Hina

'Svako dijete treba obitelj'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U domovima je smješteno 814 djece, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine.
U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavljena je kampanja "Svako dijete treba obitelj". Cilj je povećati broj udomitelja i osigurati brižne udomiteljske obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama. Ministarstvo kampanju provodi u suradnji s UNICEFOM.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić navela je da je prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno smješteno 2259 djece.

U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 814 djece, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine.

Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi, poručila je ministrica.

Predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić naglasila je da je brižna obitelj najbolje okruženje za odrastanje djece. Istaknula je da su brojna istraživanja posljednjih desetljeća dokazala da je odrastanje u ustanovama osobito štetno za najmlađu djecu, stoga je pozvala brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo obiteljsko okruženje djeci koja to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji, da im "otvore svoja srca i vrata".

U sklopu kampanje "Svako dijete treba obitelj" pokrenuta je besplatna telefonska linija 0800 8282 na kojoj građani zainteresirani za udomiteljstvo mogu dobiti sve potrebne informacije.

Početak nacionalne kampanje "Svako dijete treba obitelj" najavit će UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja će se održati u nedjelju, 9. rujna pod pokroviteljstvom Vlade i Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!