Svakodnevna borba za živote u KB-u Dubrava

09.11.2020.

19:01

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
U novim uvjetima u kojima je bolnica u cijelosti postala Covid centar, djelatnici ulažu nadljudske napore kako bi zbrinuli oboljele. I, na žalost, svjedoče mnogim izgubljenim bitkama za život.
Klinička bolnica Dubrava posljednjih je dana, zbog svega što se u njoj i u vezi s njom događalo, najčešće spominjana bolnica u zemlji. Policija i dalje istražuje tko je ondje namjerno prekinuo opskrbu električnom energijom prije nekoliko dana. Za to vrijeme, u novim uvjetima u kojima je bolnica u cijelosti postala Covid centar, djelatnici ulažu nadljudske napore kako bi zbrinuli oboljele. I, na žalost, svjedoče mnogim izgubljenim bitkama za život.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ U Hrvatskoj 38 preminulih, 1528 zaraženih
➡️ Nacionalni stožer o mjerama, broju umrlih i kritikama
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela

Bez aparata za njih nema života. Borbu gubi svakim danom sve više pacijenata. 

- Ja sam radila u intenzivnoj, nije bilo toliko smrti prije. Sad vam se zna desiti po smjeni, 2, 3, 5, 6 smrti. Puno je to, zaista puno. I vi to odrađujete kao na nekakvoj traci, ali to nije traka to su ljudski životi, priča medicinska sestra Valerija Crnica.

Najstariji pacijent ima 82, najmlađi 46 godina.

- U 5 soba 35 je pacijenata, na žalost svi su na respiratoru, ovdje u ovom prostoru ostala su još samo dva slobodna kreveta, dodaje sestra Valerija.

Tri odjela intenzivne medicine prepuna, u pripremi  je i četvrti. Na respiratoru je 45 bolesnika, na kisiku tri.

- Na žalost, stanje se iz dana u dan pogoršava i brojke nam na žalost, rastu, odnosno raste postotak teže oboljelih bolesnika koji zahtjevaju intenzivno liječenje, otkriva dr. Tatjana Kereš, voditeljica internističke intenzivne jedinice.

Nevidiljivi neprijatelj iz dana u dan pokazuje nova lica.

- Covid 19 je takva bolest da osim što ima implikacije na pluća, jednu respiratornu komponentu koja je u ovom trenutku predominantna, to je virus koji izaziva promjene i na svim drugim organima, objašnjava dr. Kereš.

- Vrlo često viđamo ugruške u krvi, tromboembolijske incidente, akutna koronarna zbivanja, infarkte i periferne embolizaicje, začepljenja arterija centralnog porijekla, kaže dr. Mario Udovičić, specijalist interne medicine i subspecijalist kardiologije.

Pune se i drugi bolnički odjeli, više je mjesta pa se, kažu, lakše diše. Iz drugih bolnica dolaze im cijeli timovi liječnika i medicinskih sestara.

- I danas je stiglo dodatnih 10 kolega, u dolasku su dodatne intenzivističke sestre, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava.

A zbog nedavnog nestanka struje i sumnje u namjerno oštećenje sklopke još traje kriminalistička istraga. Napadnuto je, kaže, srce informatičkog sustava.

- Prekinulo bi se mogućnost slanja rengenskih slika, mogućnost slanja podataka, mogućnost unosa podataka za sve bolesnike. Definitivno upućuje da je netko tko je dobro znao gdje je što u bolnici smješteno, kaže prof. Lukšić. 

A u bolnici je smješteno i 280 bolesnika koji, kaže, moraju biti prioritet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!