20:02 / 02.03.2021.

Autor: Banovina

Svakodnevnica između rušenja i obnove

Obnova na Banovini

Obnova na Banovini

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Rušenje i sanacija opasnih objekata svakodnevica su na područjima razorenima potresom. Jedna takva složena operacija na karlovačkoj crkvi otkrila je pravo povijesno blago. Istodobno, na ulice Petrinje polako se vraća dio uobičajene gradske vreve.


Tržnica u Petrinji, žila kucavica grada i omiljeno mjesto za druženje, zbog rušenja okolnih zgrada radi samo utorkom i subotom.

- Puno znači jer smo bili zatvoreni i nije se radilo, ali od ovoga se kad se pogleda živi. I puno nam znači, ne samo meni nego svima, govori Luca Petričević.

Na Banovinu pomoć i dalje pristiže. Vukovarsko-srijemska županija donirala je farmi u Glini rasplodnu krmaču.

Pružit ćemo i svu moguću logističku pomoć i stočnu hranu putem grada i ministarstva poljoprivrede kako bi ovaj OPG mogao ispuniti uvjete držanja 10 rasplodnih krmača, govori Milan Lamza, vlasnik OPG-a.

U Petrinji su, nakon potresa, problem i ilegalna odlagališta. Građani se žale, kažu, da ih je svakim danom sve više.

Iz Komunalca ističu da su glomazni otpad uklonili u svim prometnim ulicama, a i ovaj će u četvrtak.

Šteta od potresa sanira se i u drugim županijama. S najveće karlovačke crkve, one Presvetog Trojstva, jutros je skinut križ s konstrukcijom, ukupno težak 400 kilograma.

Križ je čuvao i tajnu - svitak koji bi mogao biti star gotovo 230 godina.

- Evo svitak iz 1784. god., sad ga još treba otvoriti i vidjeti zapis unutra, rekla je Tamara Marković.

- Zapis o vremenu gradnje, graditeljima, situaciji i vremenu, o vladaru, gradonačelniku, gvardijanu - to očekujemo da ćemo možda naći, govori fra Mate Bašić iz franjevačkog samostana u Karlovcu.

Vrijedno otkriće najprije će ići u ruke povjesničarima, a stari križ odlazi na čuvanje u atrij samostana, gdje će biti do obnove zvonika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!