13:21 / 14.10.2019.

Autor: HRT

Švaljek i Bandićev vozač svjedočili na suđenju u slučaju "Agram"

-

-

Foto: - / -

Sandra Švaljek, bivša zamjenica gradonačelnika Zagreba, svjedočila je na suđenju u slučaju "Agram", u kojem je, uz ostale, optužen i Milan Bandić.
Sandra Švaljek svjedočila je na suđenju u slučaju "Agram", u kojem je, uz ostale, optužen i Milan Bandić. Kaže kako je uočila da mnogi koeficijenti plaća njegovih najbližih suradnika nisu odgovarali njihovoj stručnoj spremi i iskustvu, a primijetila je, kaže i kako su mnoga službena putovanja koja je Bandić odobravao bila neobična.

Nekadašnja gradonačelnikova zamjenica potvrdila je da je među neodgovarajućim ugovorima o radu, bili i oni šefice Bandićevog kabineta Pavle Šušković, gradonačelnikove tajnice Marije Caharije te Ivana Jurčića, jednog od Bandićevih vozača. Uz to kazala je da je na jednom od kolegija bilo riječi i o lažnoj fakultetskoj diplomi Bandićevog tjelohranitelja Roberta Ljutića, ali da u tom slučaju nije ništa poduzeto.

Automobili za krstitke i svinjokolju

Švaljek je dodala kako je uočila da se službenim automobilima koriste osobe koje na to nemaju pravo. ''Krstitke i sprovodi nisu službene aktivnosti gradske uprave, osim ukoliko nije u pitanju pogreb neke važne osobe za Zagreb na koji se upućuje izaslanik Grada. Svinjokolja također nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba, jer je to događaj privatne prirode'', kazala je Švaljek.

Dodala je kako su se "vozila koristila ekstenzivno. Na dozvolu gradonačelnika koristili su ih Stipo Zeba, Željko Horvat i Robert Ljutić". Na kraju svojeg iskaza naglasila je da je dala ostavku jer se s gradonačelnikom razišla oko upravljanja gradom i Zagrebačkim Holdingom. ''Zalagala sam se za transparentnost, sa čim se gradonačelnik nije slagao'', zaključila je Švaljek.

Svjedočenje Bandićevog vozača

Svjedočio je i Bandićev vozač Ivan Jurčić, koji je pojasnio da su gradonačelniku na raspolaganju bila četiri automobila te da je za odobravanje njihova korištenja postojala hijerarhija. Potvrdio je da je vozio televizijsku voditeljicu Milu Horvat do Beča, ali se nije mogao sjetiti tko je odobrio to putovanje, iako je Uskokovim istražiteljima ranije potvrdio da su putovanje odobrili i organizirali Bandić i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

Jurčić nije znao sudskom vijeću objasniti tko je odobrio korištenje službenog automobila za odlazak Dijane Muhović u Bosnu i Hercegovinu te Njemačku, iako ona nije zaposlenica grada. Nakon što ga je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković podsjetio da je tijekom istrage tvrdio kako mu je Muhović rekla da su joj Bandić i Laco odobrili korištenje vozila, Jurčić je potvrdio svoj raniji iskaz iz istrage. Svjedok je izjavio i da Milu Macana, Bandićevog šogora, nitko nikada od službenih vozača nije ''vozio bez veze'' u Hercegovinu, dodajući kako je to uvijek bilo ''usput kada se išlo na neki službeni put''.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!