18:02 / 08.04.2019.

Autor: Senka Vidaković/I.H./HRT

"Svatko mora dati veći doprinos u rješavanju obiteljskog nasilja"

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Fenomen nasilja u obitelji mnogo je gori nego što pokazuju službene statistike. Svatko će morati dati veći doprinos u rješavanju tog problema - poručio je premijer.
Predstavnice domova i udruga za žrtve obiteljskog nasilja u Banskim su dvorima razgovarale s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministricom Nadom Murganić, ministrom Draženom Bošnjakovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Iznijele su svoje prijedloge kako unaprijediti sustav i pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.

Fenomen nasilja u obitelji mnogo je gori nego što pokazuju službene statistike. Svatko će morati dati veći doprinos u rješavanju tog problema - poručio je premijer. Zakonski okvir, kaže, treba se usredotočiti na žrtve.

- Želimo da ovaj zajednički veliki pothvat unaprjeđenja zaštite žrtve, sankcioniranja počinitelja, potpore žrtvi nakon što se dogode krizne situacije, obrazovanja i podizanja svijesti u javnosti bude jedan zajednički napor koji će u konačnici smanjiti nasilje u RH, rekao je premijer.

Tome bi trebao doprinjeti i novi Protokol o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja.

- Svakako može biti bolji. Zbog toga će cijeli nevladin sektor naravno reagirati u propisanom roku i predložiti izmjene i dopune tog teksta protokola, rekla je predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle.

Šest hrvatskih županija i dalje nema skloništa za žrtve nasilja. A jedino u Zagrebu postoji SOS telefon od 0 do 24 sata.

- Upoznali smo ih s problemima - od neujednačenog financiranja, neujednačene provedbe zakona, različite interpretacije od strane sudova i centara za socijalnu skrb i do porasta broja starijih osoba žrtava obiteljskog nasilja, kazala je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

- Moramo omogućiti bolje smještajne kapacitete svih ovih institucija kao i naći odgovarajuće načine njihova financiranja, dodao je premijer.

Predstavnice udruga složne u ocjeni da je sastanak važan korak u suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama i u obitelji.

- Prvi put u životu imam priliku vidjeti konkrento jednu političku volju da se krenu dešavati konkrentne promjene, da se organizacije civilnog društva koje rade na ovom području čitav niz godina shvaćene kao ravnopravne, partnerice u ovom procesu, izjavila je Maja Mamula iz Ženske sobe - Centar za seksualna prava.

U radnim skupinama resornih ministarstava za poboljšanje cjelokupnog sustava bit će i predstavnice udruga.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!