"Svatko tko bi se našao s petardama je u prekršaju"

30.12.2021.

13:22

Autor: Studio 4/HRT

Nikola Turkalj

Nikola Turkalj

Foto: Studio 4 / HRT

Pred nama je, iako u pandemijskim uvjetima, najveselija noć u godini uz koju neizostavno ide i uporaba pirotehnike. No, ona nije bezazlena, a petarde su i zabranjene od siječnja ove godine. Za vrijeme prošlogodišnjih blagdana evidentirano je 17 ozlijeđenih osoba, od kojih sedmero djece. O ozljedama, ali i kaznama za one koji ne poštuju pravila, u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirao je Nikola Turkalj, načelnik sektora za inspekcijske poslove Civilne zaštite.

- U Republici Hrvatskoj petarde su zabranjene, ne mogu se više koristiti za osobnu uporabu i svatko tko bi se našao s petardama je u prekršaju, kaže Turkalj i poziva sve na odgovorno ponašanje.


Da se doba veselja u trenu može pretvoriti u noćnu moru najbolje zna prim. dr. Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije. 


- Najčešće se radi o opeklinama različitog stupnja i o otrgnućima površine kože ili dubljih struktura, a može se dogoditi i otrgnuće prsta ili čitave šake, kaže Barčot i dodaje kako su najčešće primarne posljedice ozljede prstiju, šake i lica, dok su sekundarne one kada dođe do zapaljenja odjeće ili prostorije.


Djeca najčešće stradavaju kada od pirotehničkih sredstava pokušaju napraviti neku svoju kombinaciju – primjerice vade barut iz raketa ili petardi, te ne prate upute proizvođača. Barčot kaže kako u razdoblju između 15. prosinca i 10.siječnja hitna služba Dječje klinike u Zagrebu u prosjeku zaprimi između 15 i 20 pacijenata ozlijeđenih uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvima. 


- Zahvaljujući akciji policije 'Mir i dobro' broj takvih pacijenata ipak se iz godine u godinu smanjuje, a nadam se da će se novim zakonskim odredbama i broj teških ozljeda također smanjiti.


Blaže ozljede uglavnom uzrokuju to da djeca postanu opreznija i prestanu koristiti pirotehniku, no one teže mogu uzrokovati i trajni invaliditet kao i poremetiti psihičko stanje djeteta.


Pucnjevi pirotehničkih proizvoda negativno utječu i na osobe koje imaju senzoričkih poteškoća, te im pobuđuju traume. 


- To se posebno odnosi na mlađu djecu koja nisu svjesna što se događa, a čuju pucnjeve i eksploziju. Roditelji moraju raditi s djecom, objasniti im opasnosti i pripremiti ih na ono što se događa iza prozorskih stakala, kako bi ona najbezbolnije što lakše prošla kroz taj period, kaže Barčot.


Turkalj ističe kako su roditelji odgovorni na ponašanje svoje djece, te snose pravne posljedice u slučaju prekršaja kod djece mlađe od 14 godina. 


- U slučaju teških ozljeda liječnici prijave policiji, te započinju daljnji postupci. Većinom su to prekršaji, no zna doći i do kaznene odgovornosti roditelja ili onih koji su doveli do stanja da se malodobne osobe nađu u dodiru sa zabranjenom pirotehnikom, kaže i napominje kako su kazne za fizičke osobe između 5 i 15 tisuća kuna. 


Što se tiče pravnih osoba kazne su i veće, a Turkalj ističe kako su one pod nadzorom. 


- Ovih dana inspektori obilaze sve prodavaonice koje su ovlaštene za prodaju pirotehničkih sredstava. Mi imamo uvide u njihova skladišta i uvoz svega što je ušlo u RH. Isto tako, pirotehnika koja je ušla mora dobiti naše odobrenje da bi se stavila u prodaju. Međutim, ima situacija gdje neodgovorni pojedinci pokušavaju na različite načine formirati crno tržište i nabaviti nedozvoljenu pirotehniku, najviše preko web shopova, a mi smo već obavijestili distributere kao što su Hrvatska pošta i DHL da takve pošiljke moraju biti skenirane i da moraju pozvati policijske službenike.


Turkalj ističe kako nepropisnim načinom uporabe pirotehničkih sredstava stradavaju i životinje i biljke, te da bi nam uzor trebale biti države koje su skratile uporabu pirotehnike ili ju u potpunosti zabranile. 


- Mi pratimo taj slijed i s vremenom ćemo poboljšati naše zakonodavstvo i podići taj stupanj zaštite građana i životinja, kaže i dodaje kako još uvijek traje akcija policije prikupljanja nedozvoljenog oružja u sklopu koje se može vratiti i nedozvoljena pirotehnika bez pokretanja prekršajne prijave.


Puno je država koje se u novogodišnjem slavlju okreću ekološki prihvatljivim rješenjima poput laserskog spektakla, a Turkalj smatra kako je to i naša budućnost. 


- Dio smo EU, naprednog civilizacijskog svijeta, i ti procesi se polako sele i u Hrvatsku, kaže i dodaje kako su hrvatski građani postali ozbiljniji i svjesniji opasnosti koje pirotehnika nosi. 


- Osjeti se ljubav građana, da je ovo njihov prostor u kojem žele živjeti u skladu s prirodom i životinjama, i mislim da je sve manje loših situacija s eksplozivima – sve ide pozitivnim tokom, zaključuje Turkalj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!