Sve češće krijumčarenje droge iz Brazila

02.11.2022.

19:46

Autor: Leon Čuljak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Uhićenje zbog krijumčarenja

Uhićenje zbog krijumčarenja

Foto: Dnevnik / HRT

Četrdesetpetogodišnjoj transrodnoj osobi iz Brazila, uhićenoj u zagrebačkoj zračnoj luci zbog krijumčarenja kokaina skrivenog u 117 kapsula koje je progutala, određen je jednomjesečni istražni zatvor. U njima je bilo ukupno 1170 grama droge.

Jučer uhićena 45-godišnja krijumčarka iz Brazila na sudu se pojavila bez odvjetnika pa joj je on dodijeljen po službenoj dužnosti.

Peti je to krijumčar koji je u posljednje dvije godine završio na Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

- Dvije su imale u vešu, dvije su progutale kapsule i jedna osoba je imala u šamponima i sredstvima osobne higijene. Dakle pet osoba u posljednjih godinu i pol koje su sletjele u Zračnu luku Franjo Tuđman, rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković.

Jučerašnje uhićenje rezultat je međunarodne suradnje.

- Policijski službenici su od strane Europola Portugal zaprimili operativna saznanja, od dijela za informacije putnika u zračnom prometu, objasnio je voditelj službe kriminaliteta droga PU zagrebačke Goran Lauš.

Put krijumčara uvijek je isti: iz Brazila preko Lisabona do Zagreba.

- Svi gradovi su zanimljivi kriumčarima s obzirom na to da uvijek postoji potražnja. Tako postoji potražnja u Zagrebu i ta potražnja se pokušava nadoknaditi ponudom, rekao je Lauš.

Neobična ruta putovanja takozvanih mula i njihovo nervozno ponašanje i ovaj su put bili signal za uzbunu carinskim službenicima. Prošle godine uhićene su dvije osobe, također iz Brazila. Raste broj takvih krijumčarenja, ali i kontrole su sve intenzivnije.

- Takve osobe se duže vremena pripremaju u smislu da treniraju mogućnost da u svoj organizam progutaju i zadrže određenu količinu narkotika. A oni koji šalju drogu, ostavljaju vrlo malo prostora osobi da promijeni svoju odluku, objašnjava predstojnik Graničnog carinskog ureda Zračna luka Zagreb i pošta Tihomir Žegrec.

A na takve opasne pothvate često ih tjeraju očaj i siromaštvo.

Iz Splita se javio voditelj PNUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

Hrvatska je policija s takvim načinom krijumčarenja kokaina suočena dugi niz godina. "Body packeri" su osobe koje prenose drogu unoseći je u probavni sustav ili džepove unutar debelog mesa. S takvim načinom krijumčarenja suočili smo se odavno. Poznate su nigerijske škole gutača, u ono vrijeme, ponajprije heroina. Prenositi drogu na takav način je izuzetno riskantno, plaćeni su za to nekoliko tisuća eura. U ovom slučaju prenošenja 117 kapsula, da je ijedna kapsula probijena usred rada želučanih sokova na putu, osoba bi umrla od zatajenja pluća, rekao je.

Dodao je da je riječ o manjim zapljenama droga namijenjenima manjim tržištima te istaknuo da i u Hrvatskoj vladaju europski trendovi sve veće potražnje za drogom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!