Splićani prikupljaju humanitarnu pomoć za raseljene Ukrajince

26.03.2022.

08:59

Autor: Zoran Kukilo/IMS/HRT/I.B.

Tanja Marinković iz splitskog Crvenog križa

Tanja Marinković iz splitskog Crvenog križa

Foto: HTV / HRT

Pomoć raseljenim ljudima Ukrajine prikuplja se diljem Hrvatske. Jedna od lokacija na kojoj se prikuplja i sortira roba je i splitska Spaladium arena. Ondje je naš novinar Zoran Kukilo razgovarao s Tanjom Marinković iz splitskog Crvenog križa. 

Više tjedana se u Splitu prikuplja humanitarna pomoć za izbjeglice iz Ukrajine.

Marinković je naglasila da Crveni križ sve artikle prikuplja isključivo prema potrebama raseljenih osoba. 

- Popis artikala može se naći na stranicama Crvenog križa. Paketi su podijeljeni u tri skupine. Hrana, higijena i dječji paketi, kazala je.

- Mi zasad raspolažemo s dovoljno materijalne humanitarne pomoći i sve dijelimo raseljenim osobama iz Ukrajine na našem splitskom području. A Crveni križ je poslao i veliki kamion humanitarne pomoći na teren u Ukrajinu.

- U Splitu je dosad popisano 350 raseljenih osoba, 80 obitelji i mi smo u kontaktu sa svima i pružamo im pomoć. Lokalna društva Crvenog križa zadužena su za svoje područje, objasnila je.

Na pitanje jesu li sve raseljene osobe u privatnom smještaju rekla je da je hotel Duilovo mobiliziran i da se tamo nalazi samo jedna skupina raseljenih osoba.

- Taj je smještaj namijenjen samo za njih, naglasila je.

Posebno je istaknula da je odlukom stožera Splitsko-Dalmatinske županije osnovan Operativno informativni centar koji se nalazi u prostorijama Crvenog križa Split.

- Članovi su svi subjekti koji sudjeluju u davanju usluga koje proizlaze iz privremene zaštite za raseljene osobe iz Ukrajine. Tamo će moći dobiti sve informacije, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!