19:57 / 02.10.2021.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/HRT

Detalji okolnosti tragedije u Puli

Tragedija u Puli

Tragedija u Puli

Foto: HRT / HTV

Otkrivaju se detalji tragičnih okolnosti pod kojima je u Puli preminuo 15-godišnjak. Dječaka, koji je bio teško bolestan, roditelji nisu vodili liječniku, a Hitnu su pomoć pozvali kada je već bilo prekasno. Danas im je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Crna zastava je na pulskoj gimnaziji. Preminuli 15-godišnjak tek je pošao u srednju školu. Ravnatelj i profesori su bez komentara, jednako kao i susjedi u pulskom naselju Šikići gdje je obitelj živjela. U toj kući djeluje i vjerska zajednica Hare Krišna. Pojavile su se informacije da je dijete liječio šaman. Iz te zajednice kažu pak da nema nikakvih temelja za takvu tvrdnju. Dodaju da je dječak bio visok i mršav, ali da nitko nije znao da je bolestan. 

- Nije da se zanemarivalo, odbijalo. Ni u kom slučaju. Ni u jednom trenutku majka ni otac nisu odbijali. Da je itko od nas znao, ili susjedi ili u školi, uputili bi roditelje i rekli - čekajte, nešto nije u redu s tim djetetom, zašto ne idete u bolnicu, rekao je Vladimir Radeka, vlasnik zgrade i predsjednik udruge "Vaišnavsko društvo".

U policiji pak kažu suprotno. Roditelji nisu posjetili liječnika iako se djetetovo zdravstveno stanje pogoršavalo mjesecima. Gubio je kilograme i izrazito je oslabio. 

- Njih se sumnjiči da unazad tri mjeseca kada je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja dječaka, nisu vodili brigu o njegovom zdravlju, zanemarivali su ga. To je dovelo do smrti, kazala je Suzana Sokač, glasnogovornica PU istarske. 

Roditelji su zato danas dovedeni pred istražnu sutkinju koja im je odredila istražni zatvor. 

- Ja vam mogu potvrditi da je sutkinja istrage odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. On će trajati dok se ne ispitaju svjedoci, kazao je Siniša Milevoj, odvjetnik prvookrivljenog. 

Obitelj ima još troje djece koje je sada zbrinuo Centar za socijalnu skrb. Članovi obitelji dosad nisu bili njihovi korisnici. Slučaj je danas komentirao i predsjednik Republike Zoran Milanović.

- Moram vidjeti više da bih mogao iznijeti svoju prosudbu je li tu netko nešto pogriješio, ili trebao nešto napraviti. Ne znam, polazim od pretpostavke da to nitko nije znao, osim roditelja, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

A roditeljima, nažalost, ovo nije prvo dijete koje je preminulo. Prije dvije godine utopio im se sin u jezeru na području Koprivničko-križevačke županije. Bio je to nesretan slučaj. Ovog puta pak, roditelji su osumnjičeni za grubu povredu djetetovih prava zanemarivanjem i nebrigom. 

- Pravo djeteta uvijek je iznad prava roditelja, posebno za oblike liječenja moramo donositi odluke u interesu djeteta. Tu nedostaje komunikacije između zdravstvenog sustava i socijalne politike koji nisu na adekvatan način umreženi i zato imamo ovo za posljedicu, kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za prava pacijenata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!