Sve je više Hrvatica koje žele biti policajke

15.03.2019.

10:13

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Rukovanje vatrenim oružjem, očevid na mjestu zločina, rad sa službenim psom i borilačke vještine - to je samo dio pokaznih vježbi koje se mogu vidjeti na Otvorenim vratima policije.
Rukovanje vatrenim oružjem, očevid na mjestu zločina, rad sa službenim psom i borilačke vještine - to je samo dio pokaznih vježbi koje se mogu vidjeti na Otvorenim vratima policije. Interes za školovanje je velik, a sve više djevojaka se želi baviti ovim poslom.

Školovanje traje 12 mjeseci, podijeljeno je u dva djela - teoretski i praktički dio. Nakon teoretskog djela, sva stečena znanja polaznici primjenjuju u praksi u policijskim upravama gdje se mogu upoznati s time kako je to biti policajac.

- Izuzetno je veliki interes mladih djevojaka, ove godine prvi put u povijesti policije imamo 30 posto polaznica - od 750 polaznika 30 posto su djevojke koje pokazuju veliki interes za policijsko naoružanje i gađanje. Imamo "demo tim" koji demonstrira kako rukovati policijskim oružjem, oni to izvanredno rade i jako smo ponosni na njih - izjavila je Renata Odeljan, voditeljica Policijske škole "Josip Jović" za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Uz osnovne policijske zadaće, interventna policija bavi se i zadaćama gdje postoji veći stupanj rizika.

- Bavimo se zahtjevnim osiguranjima javnih okupljana, uhićenjima, tragamo za utopljenicima, spašavamo utopljenike. Stresno je biti policajac, ali nastojimo to kompenzirati kvalitetnom psihofizičkom pripremom kako bi taj stres ostavio na nas što manje negativnih posljedica - kazao je Dean Ivanović iz Interventne policije PU Istarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!