16:20 / 08.01.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Sve je više oboljelih od gripe, za cijepljenje još nije kasno

-

-

Foto: - / -

Preporuke oboljelima su mirovanje i ne-širenje zaraze. A u težim slučajevima - nazvati liječnika za savjet.
Sezona je gripe. U Šibensko kninskoj županiji samo u 8 dana nove godine evidentirane su 83 oboljele osobe, dok ih je u cijelom prosincu bilo 11.

Prave brojke su i peterostuko veće. Ove godine dominira H1N1 virus koji napada dišne puteve i izaziva plućne komplikacije. Aktivno cjepivo sadrži taj soj virusa. Vrhunac epidemije očekuje se za dva tjedna.

Šibenski Zavod za javno zdravstvo još ima cjepiva te poručuju - nije kasno za cijepljenje. Imunitet se razvija 15 dana i čak ako je djelomična zaštita -  ako se ne stvore ukupna protutjela, ipak će biti blaži simptomi pa je cijepljenje poželjno, pogotovo za one koji spadaju u rizične kategorije.

Preporuke oboljelima su mirovanje i ne-širenje zaraze. A u težim slučajevima - nazvati liječnika za savjet.

Gripa je i Splićane prikovala za krevet. Broj zaraženih ove godine dvostruko je veći nego u istom razdoblju lani, a povećana je i potražnja za lijekovima. Raniji povratak djece u školske klupe također može pridonijeti bržem širenju gripe.

Gripa se u Splitu pojavila krajem studenoga prošle godine, pod opsadom je hitna ambulanta Infektivne klinike splitskoga KBC-a. Pedeset i sedam  pacijenata zadržano je na bolničkom liječenju. Premda su neki i životno ugroženi, smrtnih posljedica od gripe u županiji za sada srećom nije bilo.

Ovogodišnja epidemija zahvatila je većinom ljude srednje životne dobi. Najčešće komplikacije su bakterijske upale pluća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!