Sve je više zahtjeva za oduzimanjem djece, a sve manje udomitelja

30.09.2019.

18:44

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Oni su toliko gladni dodira, toliko su gladni da se pomaze, da ih se pomiluje, žele se držati za ruke - kaže udomiteljica Katarina Prokopić.
Katarina Prokopić udomila je dosad petero djece, trenutno kod nje žive dvije djevojčice. Nikad nije razmišljala o tome hoće li se baviti udomiteljstvom, kaže da je jednostavno došla u kontakt s tom djecom i kad je vidjela, kako je rekla, te rasute živote, pomislila je: "Pa to sam mogla biti ja. Htjela bih im nekako pomoći". Tako je sve počelo.

- Često se radi o djeci s teškim životnim pričama. Dolaskom u novi dom oni nose te probleme sa sobom. Neke situacije bile su jako teške, neke su bile potpuno nepoznate, ali intuicijom ili savjetovanjem nađe se izlaz - kaže Katarina i dodaje da se boravkom u novom domu djeca znatno promijene.

- Oni su toliko gladni dodira, toliko su gladni da se pomaze, da ih se podraga, žele se držati za ruke. Jedan mali koji je došao s 10 godina, do 15. godine mi je sjedio u krilu. Koncept obitelji ih kompletno mijenja - otkriva.

Dječji dom Zagreb pokrenuo je akciju za razvoj udomiteljstva. Zašto je važno udomiti djecu koja vape za toplinom obiteljskog doma i kako se to može učiniti, u emisiji "Kod nas doma" govorile su voditeljica projekta Nives Radeljić i udomiteljica Katarina Prokopić.

- Za razliku od posvojenja, udomiteljstvo je privremen oblik skrbi za dijete, no nažalost broj udomitelja je nedovoljan. Sve je veći pritisak da se djeca izdvajaju od obitelji u kojima ne mogu dobiti sigurno odrastanje, ali su i kapaciteti ustanova nedovoljni - objasnila je Nives Radelić te naglasila da u zadnje vrijeme Dječji dom Zagreb dobiva 4 puta više zahtjeva za hitan smještaj nego prije, a udomitelja nema dovoljno, posebno u gradu Zagrebu. Malo bolje je stanje u županiji, kaže, i dodaje da su oduvijek problem djeca koja imaju neki razvojni ili zdravstveni problem, braća i sestre i djeca školskog uzrasta.

Prema Zakonu o udomiteljstvu, udomiti može svaka punoljetna osoba od 20 do 60 godina starosti koja je hrvatski državljanin i koja ima osigurane primjerene stambene i financijske uvjete za život. Uz navedeno, presudna je motivacija da pružite siguran i topao dom djetetu kojem je potrebna briga i ljubav.

- Proteklih godina Dječji dom Zagreb udomio je 26 djece u 20 obitelji, srećom imali smo ponegdje i mogućnost smjestiti zajedno braću i sestre. Potreba bi bila udomiti još dva puta toliko djece - kaže Radeljić.

A da udomiteljstvo osim briga i obveza nosi i radost, veselje i zadovoljstvo, najbolje zna Katarina Prokopić:

- Djeca su donijela pravo bogatstvo u moj život i veliku radost, volim reći da i kad je vani mračno, oblačno ili kišno, kod nas je sunčano - zaključuje.

Ako smatrate da s mladima od 14-18 godina možete razvijati dobru komunikaciju, podržati ih u procesu osamostaljivanja i usmjeravati u sretniju budućnost, javite se u Dječji dom Zagreb, Nazorova 49.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!