19:10 / 26.01.2022.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT/Hina

Sve napetije na rusko-ukrajinskoj granici, NATO poslao odgovor Rusiji

Vježba ukrajinske vojske

Vježba ukrajinske vojske

Foto: Press Service of the Ukrainian Ground Forces Command / Handout via REUTERS

Nema smirivanja ukrajinsko-ruske krize. SAD najavljuje nove gospodarske sankcije u slučaju ruske agresije. Putin pak šalje borbene zrakoplove na vojnu vježbu uz bjelorusko-ukrajinsku granicu. NATO je u srijedu poslao pisani odgovor na zahtjeve Moskve, koja je zatražila od saveznika da povuku svoje vojnike iz istočnih članica i da zajamči da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a.

Ruski tenkovi u regiji Rostov na granici s Ukrajinom neumorno uvježbavaju taktičke manevre. U Kijev su, pak, stigle američke protutenkovske rakete Javelin. Riječ je o trećoj pošiljci vojne pomoći Ukrajini, za koju je američki predsjednik odobrio ukupno 200 milijuna dolara. 


- Javelini u Kijevu! Stigla je nova pošiljka sigurnosne pomoći u lanserima i projektilima, ukupno 80 tona, objavio je na Twitteru ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov.


- Uz ilegalne unilateralne sankcije oni povećavaju vojni i politički pritisak na Rusiju. Samo pogledajte provokativne vojne manevre blizu naših granica, koji guraju kijevski režim u NATO-ovu orbitu, opskrbljuju ga sa smrtonosnim naoružanjem i potiču na izravne provokacije protiv Ruske Federacije, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


Impresivan arsenal ruskog naoružanja raspoređen je uz granicu s Ukrajinom zajedno s oko 100 tisuća vojnika. Ukrajinski dužnosnici tvrde da ruske snage predstavljaju izravnu prijetnju, ali smatraju da ih nema dovoljno za ofenzivu punog razmjera. 


- Trenutačno svjedočimo scenariju destabilizacije Ukrajine, koji se već provodi širenjem panike, pritiskom na naš financijski sustav i provođenjem kibernetičkih napada protiv Ukrajine. To je dio plana ruske agresije. Uvjeren sam da bi predsjednik Putin bio sretan da taj plan uspije, tako da ne mora ni pribjegavati vojnoj sili, rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.


Ruski borbeni zrakoplovi poletjeli su u Bjelorusiju, a vojne vježbe provodi i 20-ak ruskih bojnih brodova u Crnom moru. Za deeskalaciju krize Moskva od Zapada traži udaljavanje NATO-ovih snaga iz ruskog susjedstva i pisano jamstvo da se Sjevernoatlantski savez nikada neće proširiti na Gruziju i Ukrajinu.


- Ako ne bude konstruktivnog odgovora i Zapad ustraje u svojoj agresivnoj politici, kao što je predsjednik Putin rekao, mi ćemo poduzeti adekvatne mjere kako bismo odgovorili, poručio je Lavrov.


- Jasno sam dao do znanja predsjedniku Putinu - ako krene na Ukrajinu, bit će teških posljedica, uključujući znatne ekonomske sankcije i jačanje NATO-ova istočnog krila, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.


Američki predsjednik najavio je i mogućnost sankcija usmjerenih osobno protiv Putina. Kremlj odgovara - najviši ruski dužnosnici ionako nemaju novac ni imovinu u inozemstvu. 


- Takve sankcije ne bi bile bolne, nego politički destruktivne, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Sve je manje nade u diplomatsko rješenje, ali nastoje ga pronaći ruski i ukrajinski politički savjetnici u društvu kolega iz Francuske i Njemačke, koji su se na novom krugu pregovora okupili u Parizu.

video thumb

Blinken rekao da je SAD odgovorio na sigurnosne zahtjeve Rusije


Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u srijedu da pisani odgovor Washingtona na ruske sigurnosne zahtjeve utire put diplomatskom rješenju ako mu Moskva pristupi ozbiljno i da Sjedinjene Države nastoje spriječiti vojnu eskalaciju protiv Ukrajine.


Blinken je rekao da taj dokument, dostavljen Rusiji u srijedu, sadrži "principijelnu i pragmatičnu" ocjenu ruskih zahtjeva, dodajući da je odgovor potpuno koordiniran s Ukrajinom i europskim saveznicima Washingtona.


- Sve u svemu, to predstavlja ozbiljan diplomatski put naprijed, ako Rusija to izabere, rekao je Blinken novinarima, dodajući kako idućih dana očekuje nastavak razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.


Blinken je rekao da odgovor SAD-a na zahtjeve Rusije odražava stav Washingtona da je otvoren za dijalog i da preferira diplomaciju, ali da je na Rusiji kako će odgovoriti. Upozorio je da će Sjedinjene Države biti spremne u svakom slučaju.


Washington je jasno stavio do znanja da ruski zahtjevi da NATO povuče vojnike i oružje iz istočne Europe i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži savezu ne dolaze u obzir. Također kaže da je spreman razgovarati o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.


Blinken je u srijedu rekao da neće biti promjene u stajalištu SAD-a o politici otvorenih vrata NATO-a.


Iako će američko veleposlanstvo u Kijevu ostati otvoreno, Amerikanci u toj bivšoj sovjetskoj republici trebali bi dobro razmisliti o odlasku, upozorio je Blinken. 

NATO poziva na smirivanje napetosti oko Ukrajine i nudi dijalog Rusiji


NATO je u srijedu poslao Rusiji pisani odgovor na njezine zahtjeve i poručio da se sigurnosna kriza u Europi može riješiti kroz dijalog i diplomaciju.


NATO pozivu Rusiju da hitno deeskalira situaciju. Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije i čvrsto vjerujemo da se napetost i sporovi mogu riješiti kroz dijalog i diplomaciju, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.


NATO je u srijedu poslao u Moskvu pisani odgovor na zahtjeve Moskve, koja je zatražila od saveznika da povuku svoje vojnike iz istočnih članica i da zajamči da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a.


Stoltenberg je rekao da Rusija nastavlja gomilati trupe u blizini Ukrajine i da raspoređuje tisuće vojnika i moderno naoružanje u Bjelorusiji.


Napetost i dalje raste, upozorio je Stoltenberg ističući da Rusija raspoređuje vojnike u Bjelorusiji pod krinkom vojne vježbe.


Stoltenberg je rekao da NATO neće nikada raditi kompromise u pogledu svojih temeljnih načela, što uključuje zaštitu svih saveznika i pravo svake zemlje da sama bira kojim će se sigurnosnim aranžmanima pridružiti.


NATO je obrambeni savez, neće tražiti konfrontaciju, ali će poduzeti sve mjere za zaštitu saveznika, naglasio je glavni tajnik.


Dodao je da se nada povoljnom rješenju sadašnje krize, ali da je NATO spreman i na najgore. Političko rješenje je još uvijek moguće, rekao je Stoltenberg.


Ponovio je prijedlog da Rusija i NATO otvore svoje urede u Bruxellesu i Moskvi kako bi se ponovno uspostavili komunikacijski kanali i smanjila opasnost od sukoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!