15:13 / 17.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Sve oštrija polemika premijera i predsjednika

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Nastavlja se polemika na temu radikalizacije društva.
Verbalna razmjena na temu radikalizacije društva između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića nastavila se i danas.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da predsjednik svojim izjavama pokazuje nekoliko destabilizirajućih smjernica svoga rada te da minimizira i relativizira borbu protiv epidemije koronavirusa i radikalizacije društva. Kazao je da Milanović jako dobro zna na što se referirao kada je rekao da Milanović sije sjeme zla tijekom 2016. te se osvrnuo na druge stvari.

- Imamo predsjednika koji je na dužnosti zadnjih devet mjeseci. U tih devet mjeseci umjesto da igra ulogu koja mu je namijenjena sukladno Ustavu, on na politički način pokazuje nekoliko destabilizirajućih smjernica svoga rada, rekao je. Naveo je da Milanović pokazuje nepoštovanje prema himni, Danu državnosti, konstituirajućoj sjednici Sabora, glavni je pokretač inicijative o propitkivanju ustavnosti i zakonitosti rada Stožera, odnosno borbe protiv epidemije.

- Stalno ju minimizira i relativizira. On je u hrvatskoj javnosti rekao da je korona nešto poput karijesa. Ako je netko u stanju to reći, a zadnja dva dana imamo više od 1000 zaraženih, otprilike 350 ljudi koji su do sada umrli, onda je to podrivanje aktivnosti u borbi protiv Covida-19 i to dolazi od predsjednika Republike, poručio je premijer.

Istaknuo je i da je Milanović na svoju poziciju izabran zato što se na političkoj sceni pojavila grupacija koja je podržala predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore i koja je imala plan da bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne uđe u drugi krug predsjedničkih izbora, a nakon toga napravila komplot ne bi li podržali Milanovića.

Milanović o Plenkoviću: Seansa 'narikanja' 50-godišnjeg muškarca

Predsjednik Milanović osudio je u subotu napad na policajce na Markovu trgu, ocijenivši reakciju premijera Andreja Plenovića kao "seansu narikanja muškarca od 50 godina", a od njega je zatražio i odgovor na pitanje na što je mislio kad ga je prozvao za širenje mržnje.

- Prvo bih htio, s obzirom na to da nisam primijetio da je osuda ovog čina bila jednoglasna u Hrvatskoj, još jednom ponoviti da je ovo što se dogodilo grozno i da muškarci s 22 godine trebaju bar osnovno znati što rade, rekao je Milanović novinarima u Samoboru, koji je posjetio u povodu obilježavanja Dana grada.

Upozorio je da su žrtve napada na Markovu trgu bili prije svega policajci, i to je "poanta ove priče, a ne da imamo ponovo jednu seansu guslanja, 'narikanja', ovoga puta od muškarca od 50 godina koji je možda bio meta, možda nije bio meta". Ustvrdio je da se takvi događaji ne komentiraju u javnosti.

- Ozbiljan političar, državnik, jer to nije isto, o takvim stvarima ne priča. Dakle, mi smo prošli kroz to da se predsjednik Vlade nakon prvog dana, gdje je bio relativno pribran, drugi dan naprosto raspojasao i počeo se prikazivati kao Kennedy ili Mahatma Gandhi. Čak i da je istina da si meta, o tome se šuti. Jesam li ja trebao svako pismo koje sam dobivao zadnjih 14 godina, a posebno kada sam bio premijer, pred novinarima pročitati? Pa to je bijedno, komentirao je Milanović.HDZ je u petak kasno navečer na svojoj službenoj Facebook stranici objavio "Podsjetnik - što je tko govorio u kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine", kao odgovor na prethodno prozivanje predsjednika Republike Hrvatske.Reagirajući na izjave premijera i predsjednika Sabora o njegovoj odgovornosti za podjele i radikalizaciju u Hrvatskoj, predsjednik Zoran Milanović podsjetio je naime u petak na Facebooku na svoje riječi sa sjednice Vlade 2012. o nužnosti uspostavljanja sloge u hrvatskom društvu.- S obzirom na to da sve podatke koje ima gospodin Plenković, a koji su bitni, od prve minute imam i ja, gledam ga u čuđenju i divim se, kazao je hrvatski predsjednik.

Plenkovića je opetovano pozvao da odgovori na pitanje što je mislio kad je rekao da je Milanović u kampanji 2016. posijao mržnju i agresiju.

- Morat će na to odgovoriti hrvatskoj javnosti. Jer ja ne znam na što on to misli. Ponavljam to pitanje i ponovit ću ga svaki puta u sljedećim danima kad se budemo viđali, poručio je.

- Ja sam prije nekoliko mjeseci u Kninu javno pred cijelom Hrvatskom pohvalio premijera za riječi i geste koje je napravio, i to je vjerojatno bio jedan od mojih doprinosa širenju mržnje i netrpeljivosti u Hrvatskoj. A jučer sam podsjetio kako je to izgledalo 2012., kada je ne iz boce nego iz jedne velike smrdljive demižonke izašao duh mržnje, kada se mene i moju vladu nazivalo nenarodnom. Što su tada radili Plenković i njegov vjerni Gogo? Šutjeli i gledali kako da izgrade svoje sitne karijere. To je poanta priče, ustvrdio je predsjednik.

Upozorio je kako "postoji mržnja i postoji sprdnja", a "sprdnja je zdrav oblik komunikacije, posebno kad razgovaraš s jednakima i kada propitkuješ što su radili, gdje su bili i jesu li iskreni u onome što govore, ili su samo obični muljatori.

- To nije mržnja, kazao je Milanović, koji je ponašanje premijera Plenkovića nakon napada opisao kao "narikanje i izigravanje žrtve", upozorivši kako to odgovara opisu perfidnog ponašanja.

- Vidim da je ponovno krenuo s različitim uvredama. Da sam on, vjerojatno bih rekao da je on 54-godišnji šmrkavac, ali ja to neću reći, rekao je Plenković, referirajući se na današnju Milanovićevu izjavu u Samoboru u kojoj je Plenkovića nazvao "narikateljem od 50 godina" vezano za napad na Markovu trgu.

- To je otprilike nivo rasprave koju on nastoji uvući u politički i komunikacijski prostor ne bi li napravio što? Sveo ozbiljnu situaciju koju imamo u hrvatskom društvu, a to je borba protiv radikalizacije, na minimiziranje i relativiziranje, rekao je Plenković. Rekao je i da je događaj na Markovu trgu kazneno djelo s elementima terorizma te da je prijeđena granica.

- Što sam to ja 2016. godine u kampanji posijao? Ajde, Plenkoviću, lako je ovako iz Bruxellesa... Mislim da bi opisu perfidnog ponašanja više odgovaralo ovo narikanje i izigravanje žrtve koja je mogao biti netko treći. Žrtva su policajci, komentirao je danas predsjednik Zoran Milanović u Samoboru.Premijeru nije trebalo dugo da uzvrati udarac. Nakon sastanka sa članovima zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" na kojemu su razgovarali o aktualnim temama, u prvom redu suzbijanju radikalizacije u hrvatskom društvu i sigurnosnoj situaciji, rekao je novinarima da imamo predsjednika države koji je protiv borbe protiv korone - i nekoga tko je u biti protiv borbe protiv korupcije.

- Istoga čovjeka koji dva dana nakon katastrofalnog potresa u Zagrebu odlazi u klub, dok mi idemo po gradu i gledamo kako da ne padaju ostaci fasade ili krovova, gdje je policija angažirana, gdje je vojska angažirana, gdje je civilna zaštita angažirana, i vatrogasci... Čovjek ide u klub da se ne bi bacio višak hrane koju je donio prijatelj Ante ili Tonči, što je već rekao!, uzvratio je između ostalog premijer.- Ovo nije situacija za međusobno optuživanje i upiranje prstom jer se na kraju dugi prst pretvori u dugi nos, nego da zaista, malo složnije nego inače, vidimo koji su to problemi, što  to tjera mlade ljude, mlade muškarce, ne dječake, da se late oružja i naprave ono što se dogodilo prije nekoliko dana. A ne da prijetimo da ćemo nekoga privesti, kazniti, da poziramo umjesto da radimo, da shvatimo da imamo problem, kazao je Milanović danas.

Inače, zbog prijetnje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te nedopuštenog posjedovanja oružja policija je na području Kutine privela 63-godišnjaka. Muškarac je u više navrata rekao da vjeruje da bi pokojni Bezuk usmrtio premijera da je to mogao te da on o tome mašta. Kod njega je pronađeno i različito vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari.

Priveden je i 48-godišnjak u Zagrebu, također zbog prijetnje premijeru putem društvenih mreža. U njegovu mobitelu policija je pronašla objavu u kojoj Andreju Plenkoviću prijeti smrću.

➡️ Uhićen zbog prijetnji premijeru i ilegalnog oružja

Milanović Plenkoviću: Ako nisi u stanju živjeti s pritiskom, idi mami

- Ovo je opasan posao, dodao je Milanović, a u njega je "Plenković došao ili dolutao prije nekoliko godina" kao "čovjek koji je na dužnost premijera došao potpuno neiskusan, zahvaljujući Jadranki Kosor i Tomislavu Karamarku". Premijeru je poručio: "Ako nisi u stanju živjeti s tim pritiskom, idi mami!".

Ponovio je da je napad na Markov trg "grozna stvar i ne smije se ponoviti", dodavši kako je potrebno "više razgovarati s nekim ljudima koji se očito osjećaju izbačenima i marginaliziranima; probati im objasniti da neprijatelji koje vide ustvari ne postoje, i izbjeći ubuduće ovakve situacije".

- Žrtve su policajci, koji za svoju hrabrost zaslužuju odlikovanje, istaknuo je nadalje predsjednik Milanović, ustvrdivši kako je grozno to da netko na njihovoj žrtvi i riziku i to za 5, 6, 7 tisuća kuna plaće, što je, kako je rekao, "manja plaća od one koju je zadnjih mjesec dana primao počinitelj u jednoj firmi" gradi politiku i status žrtve. Ustvrdio je kako Plenković "naprosto manipulira" reakcijama.

- Pitate me zašto? To pitajte njega, kazao je. Na pitanje misli li da Plenković i HDZ pridonose radikalizaciji, Milanović je odgovorio:

- U svakom slučaju, kada se ona na Kevinoj jami i sličnim prirodnim ljepotama gradila i kad je bujala, a oni su gledali svoj posao i  smijuljili se u maramicu.

Predsjednik je odlučno odbacio novinarsku tvrdnju kako su on i Plenković napad na Markovu trgu pretvorili u osobni sukob.

- Nisam ništa pretvorio u osobni sukob, ne govorite istinu. Ja sam prvi nazvao, pitao kako mogu pomoći. Inače danima pozivam na neku vrstu razgovora. Kako možete mene izjednačiti s njim? To nije isto! Nemojte govoriti da se mi svađamo u ovoj zadnjoj situaciji u kojoj se pucalo pravim streljivom, u kojoj je policajac čudom preživio tako što je čuvao kratkim pištoljem donji dio leđa gospodina Plenkovića, i reći da ja potičem svađu, kazao je Milanović.

Ustvrdio je kako je on "učinio sve od prvoga dana da je spriječi".

- Ali onda je gospodin Plenković otišao u Bruxelles. U onim zgradama se nikada ne otvaraju prozori, tako da se komešaju čudni plinovi, ljudima se zna malo i u glavi zavrtjeti: Istresao se i rekao sve što mu je palo na pamet. Uključujući i to da sam ja 2016., treći put pitam, rekao što? Što sam rekao i kako je to otvorilo mržnju?, ponovio je, te zaključio kako je Plenković netko tko "do jučer pojma nema, a danas se svima prijeti i riga vatru kao plameni jazavac".

- Konstantno se traže nekakvi izgovori, upire se u nekoga prstom, a to su metode provincijskih partijskih komiteta iz 80-ih godina. Toga sam se nagledao u mladosti, zaključio je.

Više o temi:

➡️ Milanović o hrvatskoj slozi, podsjetio na riječi iz 2012.

➡️ Plenković: Prešutna koalicija Škore, Mosta i Milanovića

➡️ Jandroković: Zadaća saborskih zastupnika je smirivanje tenzijaVijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!