19:39 / 26.05.2021.

Autor: Eugen Husak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Predsjednik i premijer nikako da nađu zajednički jezik

Plenković i Milanović

Plenković i Milanović

Foto: Ivica Galovic/ / PIXSELL

Nastavlja se žestoka politička retorika samo nekoliko dana prije drugog kruga lokalnih izbora. Optužbe o navodnoj huškačkoj kampanji komentirali su premijer Plenković i predsjednik Milanović. Dotakli su se i ostalih aktualnih tema.

Zoran  Milanović

Zoran Milanović

Foto: Eugen Husak/Dnevnik/IMS / HRT

Dan oružanih snaga sve je bliže, a predsjednik i premijer nikako da nađu zajednički jezik. Prema najavama, u protokol i dalje zajedno neće. 

- Čovjek je rekao da neće ići. Mislim da više to pitanje ne trebate postavljati meni, a stalno to radite. Kad ćemo - ne znam kad ćemo. Nismo mi mama i tata. Ja sam tata sorry - ovo je bilo jadno, rekao je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović

- To je jedna od njegovih briljantnih uspješnica koja može vjerojatno nasmijati samo nekoga tko je njezin simpatizer, toliko je originalna i fascinantna da je izazvala opće ushićenje hrvatske javnosti, uzvraća predsjednik Vlade, Andrej Plenković

U poslu nabave borbenih aviona - Vlada ima predsjednikovu potporu. Zoran Milanović poručuje da su i američki i francuski zrakoplovi dobri, ali ne i Vladino odugovlačenje s objavom odluke što će kupiti. 

- Pa da očito je tempirano pred dan oružanih snaga i drugi izborni krug, moglo je biti prije 3 mjeseca, ali da dobro je, rekao je Milanović. 

- Vlada konačno radi onaj iskorak koji nije napravljen u ranijim godinama, a mogao je i trebao biti napravljen, govori Plenković.  

Suglasja i dalje nema u vezi s izborom predsjednika Vrhovnog suda. Zoran Milanović upozorava da je Zakon koji propisuje proceduru izbora loš, a konflikt se na toj temi pojavio, kaže, jer on mora zaustaviti nečiju ambiciju da kontrolira sve. 

- Jučer su probali nešto smuljati pa nikoga ne pozivati, pa sada pozivati. Ima tu sad čitav niz tih detalja i detaljčića koji nisu razrađeni tim skandalozno lošim zakonom čija je jedina namjera bila ograničavanje predsjedničkih ovlasti - kao da su nekakve, a nisu velike, rekao je predsjednik Milanović. 

Premijer uzvraća da je zakon prekršio upravo predsjednik Milanović. 

- Suprotno odredbama zakona predložio je Zlatu Đurđević za kandidatkinju. Sabor to nije prihvatio. Kasnije, na inicijativu nekog tko nema veze s HDZ-om, glede kontroliranja svega, Ustavni sud je odlučio da je napravio pogrešku i da je trebao kandidirati nekoga tko se javio na javni poziv, rekao je premijer Plenković.  

A nakon što su se danas na konferenciji za novinare Tomislava Tomaševića pojavili policajci u civilu kako bi prevenirali neželjene posljedice zbog huškačkih poruka u kampanji - predsjednik je poručio kako je znao da će se to dogoditi te je imenovao i krivca.

Premijer poručuje da problem huškanja treba gledati u cjelini, a ne samo dijelove. Upozorava na dvostruke kriterije. 

- Kada huškanje dolazi od Škore prema meni i HDZ-u onda to za ljevicu ne postoji, naglašava Plenković i dodaje kako se ljevica zgraža zbog huškanja od strane Škore, a Škoro kao naivni pajac upada u mrežu svih onih aktera koji će ga pregaziti kao plitak potok. Za koji dan tome ćemo svjedočiti. 

Što ćemo svjedočiti nakon lokalnih izbora, odlučit će građani. Drugi krug izbora održava se u nedjelju.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!