07:00 / 24.10.2021.

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Sve popularniji uzgoj povrća i voća u javnim gradskim vrtovima

Urbani gradski vrtovi

Urbani gradski vrtovi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uzgoj povrća i voća u javnim gradskim vrtovima godinama trend je u zapadnoj Europi. I grad Rovinj slijedi taj trend.


Svakih nekoliko dana Janja Teklić zalijeva svoj vrt. Ljeti je to činila češće. Povrće je zalijevala svakodnevno. Trud se, kaže njezin suprug, isplatio.

- Ja ne znam što nismo. Čuješ li, ženo, što smo sve brali? Svega, radića, mrkva, blitve, kaže Ivan Teklić, korisnik gradskog vrta.

I sve to na komadiću zemlje. I on je dovoljan da obitelj za vlastite potrebe uzgoji povrće i bobičasto voće. Uz tu ekonomsku komponentu projekt ima i onu socijalnu.

- Jako dobro i za hranu i za druženje. Družimo se sa ljudima koje nismo nikad ni vidjeli ni poznali, sad se družimo skupa i složni smo i tako, kaže Gianfranco Pagliaga, korisnik gradskog vrta.

Za obradu svog komadića zemlje treba samo dobra volja. Grad Rovinj je zemljište u potpunosti pripremio za sjetvu i sadnju, svaka parcela ima vodu 5 tisuća četvornih metara može koristiti 90 sugrađana.

- Sami vrtovi površine su po 50 metara četvornih. S time da su podijeljeni u redove, svaki red ima svog predstavnika koji se brine za održavanje zajedničkih dijelova, kaže Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

To su puteljci između vrtova, mali voćnjak i zajedničko spremište s alatom.

- Sama naknada za korištenje vrta je kuna po četvornom metru na godišnjoj razini. Odnosno vrtne parcele dane su na korištenje na 2 godine, uz mogućnost produljenja, kaže Damijanić.

Ovakvim se projektima promiče zdrava prehrana, potiče očuvanje okoliša te zdrav život.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!