12:54 / 19.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Sve spremno za nacionalni projekt dječje bolnice u Zagrebu

Foto: ilustracija, Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Studija izvedivosti stajala je 37 milijuna kuna, a izgradnja nove dječje bolnice s opremom iznosit će oko 100 milijuna eura, rekao je Milan Kujundžić.
Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, nacionalni plan protiv raka, unapređenje sustava hitne medicinske pomoći, uspostava mobilnih ambulanti, izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, samo su neki od projekata koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio za ovu godinu na poslovnom doručku u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

- Za nacionalni projekt dječje bolnice u Zagrebu pripremljena je studija izvedivosti za koju je novac osiguran iz fondova EU-a, a ovih dana bit će raspisan i međunarodni natječaj koji je osnova da bi se moglo aplicirati za fondove, kazao je. Studija izvedivosti stajala je 37 milijuna kuna, a izgradnja nove dječje bolnice s opremom iznosit će oko 100 milijuna eura, rekao je Milan Kujundžić na poslovnom doručku pod nazivom "Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj".Na poslovnom doručku Kujundžić je spomenuo i projekte izgradnje bolnice u Puli i Rijeci, povećanje izdvajanja za skupe lijekove, projekt uspostave prvog robotskog kirurškog sustava te povećanje broja specijalizacija. Najavio je u idućih nekoliko mjeseci i potpisivanje ugovora o brzim brodicama za prijevoz pacijenata s otoka. Odbacio je nagađanja da se planira poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, a izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije želio komentirati.

U Metković dolaze specijalisti iz dubrovačke bolnice

Dok se čeka izgradnja dnevne bolnice u Metkoviću, u Dom zdravlja od danas će dva puta na tjedan dolaziti specijalisti iz dubrovačke bolnice. Podsjetimo, smrt devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću na noge je dignula Neretvane koji od svojih zahtjeva za primjerenu zdravstvenu skrb ne odustaju. "Okviri su stvoreni i glede povezivanja hitne, odnosno bolje hitne te glede laboratorija i dnevne bolnice, tako da su okviri stvoreni i glede pripremljenosti ugovora za iznimno hitne slučajeve s bolnicom u Mostaru, a sve drugo je dolje na razini Županije i doma zdravlja, rekao je ministar Milan Kujundžić.Komentirajući inicijativu sindikata za raspisivanje referenduma "67 je previše", Kujundžić je kazao da smo sve starija populacija pa treba razmišljati o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu. "S etičkog i biološkog aspekta može se raspravljati o tome može li čovjek raditi do 65. ili 67. godine, međutim svjetski trendovi dolaze i u Hrvatsku, sve smo starija populacija i trebat će razmišljati o pomicanju dobne granice do koje se radi", izjavio je Kujundžić koji smatra da "svima koji žele raditi nakon 65. godine - to treba omogućiti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!