Sve spremno za predsjedničke izbore: birališta se otvaraju u 7 ujutro

18:37 / 21.12.2019.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

ILustracija (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

ILustracija (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Gotovo 4 milijuna glasačkih listića spremno je. Posljednje pripreme u punom su jeku. U Hrvatskoj i inozemstvu ujutro u 7 sati bit će otvoreno 6533 birališta. Zatvaraju se u 19 sati.
U Hrvatskoj i inozemstvu ujutro u 7 sati bit će otvoreno 6533 birališta. Zatvaraju se u 19 sati. Sve do tada na snazi je izborna šutnja. Regularnost izbora nadzirat će rekordan broj promatrača, njih više od 24.000.

Gotovo 4 milijuna glasačkih listića spremno je. Posljednje pripreme u punom su jeku. Listići i izborni materijal podijeljeni su gradskim vijećima, a onda po njih stižu birački odbori. Cijeli tim dobro je uhodan jer mjesta za pogreške - nema.

Nakon što preuzmu materijale uređuje se biračko mjesto. Sve mora biti u skladu s propisima i uputama.

- Treba postaviti glasačke kutije, treba postaviti paravane i osigurati tajnost glasanja biračima. Trebamo prekontrolirati materijal koji smo dignuli iz biračkog odbora, objašnjava pripreme uoči izbora predsjednica biračkog odbora na biračkom mjestu broj 76 Jadranka Grba.

Oni će na birališta doći prije svih, treba sve još jednom detaljno provjeriti - oglasi, zapisnici, glasačke kutije, popis birača - moraju biti na svome mjestu.

Procedura je ista za sva biračka mjesta. Birači na biračko mjesto trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i pravilno glasati za svog kandidata.

- Trebaju zaokružiti redni broj ispred jednog odabranog kandidata, da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeć. Ne zaokružiti dva, ne ostaviti prazan listić, objašnjava kako ispravno glasovati Irina Najdanovski, zamjenica predsjednice biračkog odbora.

Državno izborno povjerenstvo objavit će prve rezultate sutra u 20 sati. Izborna šutnja je na zadovoljavajućoj razini.

- Ovaj puta je relativno najmanje prekršaja u odnosu na potšivanje odredaba izborne šutnje. Tijekom cijelog dana bilo je samo nekoliko prijava za ubacivanje letaka u poštanske sandučiće, nekoliko prijava zbog zaostalih  vijesti na portalima koje nisu uklonjene, a imaju promidžbeni sadržaj i samo dvije prijave za promidžbene sadržaje postavljena danas, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Potvrdila je da je sve spremno za izbore.

- Izborni materijal je već u rukama biračkih odbora koji su spremni za otvaranje birališta u 7 sati, dodala je Lovrin.

Ukupno je 6.533 biračkih mjesta, 124 u inozemstvu

S obzirom na vremensku razliku, Australija će prva otvoriti biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika, u subotu u 21 sat, posljednji će to učiniti Los Angeles u ponedjeljak u 4 sata, prema našem vremenu.  

Predsjednika će se moći birati na ukupno 6.533 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi.

U inozemstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.

Izbore pratite na HRT-u

U nedjelju u 18.20 na prvom programu HTV-a počinje posebna emisija u kojoj možete pratiti sve o predsjedničkim izborima, uz političke analitičare u studiju, javljanje reportera iz izbornih stožera te najmoderniju tehnologiju grafičkih prikaza izbornih rezultata.

HRT će u nedjelju točno u 19 sati objaviti rezultate izlaznih anketa.

Također, izbore ćemo intenzivno pratiti i na našem portalu te na društvenim mrežama, gdje možete pročitati i pogledati sve najnovije informacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!