22:56 / 02.12.2019.

Autor: Margareta Jozinović/IMS/HRT

Sve teže zapošljavanje osoba s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U Hrvatskoj ih je oko 240 tisuća radno sposobnih, ali zaposleno tek 11 tisuća.
Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U Hrvatskoj ih je oko 240 tisuća radno sposobnih, ali zaposleno tek 11 tisuća. Samo Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO, koja slavi 73. rođendan, zapošljava njih više od 300.

Damir Fatušić
kreativna je osoba, pa ne iznenađuje njegov izbor zanimanja. Već 4 godine ostvaruje svoj san u URIHO-u gdje radi kao novinar njihova portala.

- Počeo sam pisati prvo honorarno i onda sam s vremenom vidio da je najlakši put za stvaranje priča ili bilo čega pisanje koje mi je dobro išlo. I tu sam se baš nekako našao i ostvario se na neki način, objašnjava Damir Fatušić, novinar INportala URIHO-a.

URIHO zapošljava 514 ljudi. Više od 300 osobe su s invaliditetom.

- Većina naših zaposlenika ovdje, s obzirom na svoj, uvjetno rečeno, invadlititet vrlo teško bi našli mjesto na otvorenom tržištu. Gotovo nemoguće. Njima je ovo egzistencija, prije svega nekakav oblik uvažavanja, kaže Josip Držajić, direktor URIHO-a.

U Hrvatskoj je više od pola milijuna osoba s invaliditetom. Polovina je punoljetna i radno sposobna, a zaposleno ih je samo oko 11 tisuća. Ipak, pomaka ima.

- Prostora ima i pokazatelji govore o tome da su osobe s invaliditetom sve  svjesnije svojih prava i toga da su oni ti nositelji, a isto tako društvo je sve svjesnije da postoji niz praznina, pogotovo u zakonskoj regulativi, koje trebamo učiniti što usmjerenijim prema osobama s invaliditetom, ističe Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Ustanova URIHO već 7 desetljeća vodi brigu o pravima i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Kruna toga jest svečanost u Lisinskom gdje su dodijeljena priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i povelje "Ivančica".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!