13:31 / 12.12.2018.

Autor: P.F./HRT

Sve više adolescenata ovisno o novim psihoaktivnim tvarima

-

-

Foto: - / -

Na simpoziju o novim psihoaktivnim tvarima upozoreno je da su dostupne i jeftine nove droge velika javnozdravstvena prijetnja u Hrvatskoj.
Dostupne i jeftine nove droge velika su javnozdravstvena prijetnja u Hrvatskoj, osobito među mladima koji traže svoj identitet i pokušavaju se tako zabaviti, a posljedica su teške zdravstvene komplikacije, upozoreno je na simpoziju o novim psihoaktivnim tvarima.

U protekle dvije godine u Europi je zabilježeno 800 ozbiljnih zdravstvenih komplikacija vezanih za konzumaciju novih psihoaktivnih tvari, a u Zagrebu je prije nekoliko godina 15-godišnjak s dišnim problemima preminuo nakon uzimanja osvježivača zraka, istaknuo je psihijatar i saborski zastupnik Ivan Ćelić na simpoziju koji je održan u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i Klinike za psihijatriju Vrapče.

Sve više novih droga među mladima od 12 do 17 godina

Simpozij je okupio vrhunske stručnjake koji se bave istraživanjem, prevencijom i djelovanjem psihoaktivnih tvari. Upozorili su na sve veću prisutnost novih droga u Hrvatskoj, pogotovo među mladima od 12 do 17 godina.

Nove psihoaktivne tvari nastale su kao alternativa uobičajenim ilegalnim drogama, pri čemu imitiraju učinke poznatih droga. Riječ je o velikom broju novih tvari, čak ih je 740 u optjecaju od 2017., a pretpostavka je da se svake godine na tržištu pojavi još oko 250 takvih tvari.

Glavno sredstvo preprodaje novih droga je internet iako se nove psihoaktivne tvari mogu naći i u proizvodima koji su legalno na tržištu, a rabe se kao osvježivači zraka ili u poljoprivredi.  

Legalna zamjena za klasične droge

Psihoaktivne tvari zapravo su legalna zamjena za klasične droge, a kolika je njihova raširenost, najbolje pokazuje podatak da na jednog novog ovisnika o heroinu dolaze čak tri nova ovisnika o psihoaktivnim tvarima. Među njima su najrašireniji sintetski kanabinoidi koji oponašaju učinak marihuane, a nikad se točno ne zna točan sastav tog praha koji se proizvodi u kineskim laboratorijima, rekao je Ćelić. 

Naime, dovoljno je promijeniti jedan atom na psihoaktivnoj tvari da ona više nije na popisu zabranjenih tvari i kao takva je legalno dostupna na tržištu sve dok se ne pojave ozbiljne zdravstvene komplikacije - psihomotorni nemir, panični napadaji, tjeskoba, depresivna stanja sa suicidalnim mislima, pa i psihotičnih stanja s halucinacijama. Osobito je problematična depresija respiratornog centra koja može dovesti do zakazivanja dišnoga sustava i smrti.

Jeftine su i nabavljaju se preko interneta

Najveći je problem što su to relativno dostupne tvari, jeftine i može ih se nabaviti preko interneta. Obično se konzumiraju tijekom vikenda na zabavama. Ćelić kao posebnu opasnost navodi što se neke od njih uzimaju intravenski, što dovodi do porasta broja oboljelih od hepatitisa C i HIV-a. 

O osvježivačima zraka kao novoj ubojitoj drogi među mladima izlaganje je održala Katarina Dodig Ćurković sa Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Istaknula je da su upravo u Osijeku protekle godine osvježivači bili velik problem. "Te tvari stvaraju dramatične kliničke slike kod adolescenata. Roditelji nemaju pojma da su ti osvježivači sredstva kojima se njihova djeca potencijalno mogu ubiti", rekla je Dodig Ćurković.

Ove je godine u Osijeku drastično porastao broj djece koja su završila na psihijatriji zbog upotrebe novih psihoaktivnih tvari, a u najvećem riziku su adolescenti od 12 do 17 godina.

Djecu pronalaze na ulici u besvjesnom stanju

Lani su u Osijeku zabilježena dva slučaja intoksikacije adolescenata novim psihoaktivnim sredstvima, a do polovine ove godine zabilježeno je 16 slučajeva. Takvu djecu pronalaze na ulici u besvjesnom stanju pa ih hitna pomoć odvodi na pedijatriju i konačno na psihijatriju zbog problema s agresijom, halucinacijama i dezorijentacijom. Ona imaju snažan nagon da nešto naprave sebi, ali i drugima. Od somatskih simptoma osjećaju snažnu bol u prsima, ubrzan rad srca i gušenje.

Problem je i što ta djeca zapostavljaju školske obveze, bježe od kuće, nema ih do ranih jutarnjih sati, a roditelji ne znaju što se s njima događa. Ne funkcioniraju ni u radnom ni u obiteljskom i društvenom okružju, kaže Dodig Ćurković.

Adolescenti nove droge najčešće uzimaju na prelasku iz osnovne u srednju školu, tada su pod velikim stresom zbog prilagodbe novim uvjetima života. "Smatraju da će ih to opustiti i da će biti 'cool' uz nešto što zapravo uopće nije 'cool'", ističe osječka psihijatrica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!