Sve više djece bez mjesta u zagrebačkim gradskim vrtićima

19:42 / 13.06.2022.

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Službeno je bez mjesta u zagrebačkim gradskim vrtićima ostalo 1770 djece, a tomu treba nadodati njih još dvije tisuće koja će tijekom sljedeće pedagoške godine navršiti jednu godinu. Ako se još pridodaju djeca roditelja odgojitelja, u slučaju odluke Visokog upravnog suda u korist Grada, broj djece za koju nema mjesta u gradskim vrtićima mogao bi se popeti na 7 tisuća.

Vedran Tolić otac je 11-mjesečne Arije, za koju od 1. rujna u gradskim vrtićima mjesta nema.

- Supruga je bila malo realnija po tom pitanju, govorila je da su dosta male šanse da će upast u gradski vrtić. Ja sam do zadnjeg trenutka mislio da je to samo nekakva priča, da jako malo njih upadne, ali kad su rezultati došli - naravno, nije upala, tako da je supruga bila u pravu – kaže Vedran Tolić, otac neupisanog djeteta.

Obitelj Tolić stanuje u Svetoj Klari, naselju u kojem je izgrađeno mnogo stambenih zgrada, ali ne i gradski vrtić, što je obećavao bivši gradonačelnik Milan Bandić. Gradska oporba proziva gradonačelnika Tomislava Tomaševića da u godinu dana mandata nije učinio ništa.

- Ništa se nije promijenilo u godinu dana, dakle mail glasi, potpuno je identičan kao prije godinu dana, da je u tijeku ishođenje građevinske dozvole i projektne dokumentacije za vrtić u Svetoj Klari – poručuje Marko Sladoljev, zastupnik u Gradskoj skupštini (MOST).

A Arija nije jedina, još je nekoliko tisuća djece u Zagrebu ostalo bez mjesta u vrtiću.

Djeca imaju pravo na jednake mogućnosti u razvoju, što omogućuje predškolski odgoj - ističe i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

- Važno je da u svim gradovima, ne samo u Gradu Zagrebu, dajemo djeci takvu mogućnost – poručuje Pirnat Dragičević.

Gradska uprava do kraja mandata planira otvoriti čak 12 novih vrtića, ali slaba je to utjeha roditeljima čija su djeca trebala krenuti u vrtić za dva i pol mjeseca.

- Projekti izgradnje i prenamjene neće biti gotovi 1. rujna, zato govorim o jeseni, jer smatram da je realno tijekom jeseni otvarati nove područne vrtiće i u njih upisivati djecu dio kojih sad ni nema uvjete jer nema napunjenu godinu dana – odgovara Danijela Dolenac, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Nezadovoljni i zaposleni roditelji - nemaju previše izbora.

- Žalit ćemo se svakako, jer ona i ja radimo, ja imam svoju malu tvrtku, radimo po 10 sati dnevno i više. Alternativa je privatni vrtić, deda i baka malo teže – naglašava Vedran Tolić.

A cijene privatnih vrtića su oko 1500 kuna mjesečno, no i u njima je broj mjesta ograničen. I predsjednik Republike, kaže, osjetio je takve troškove kad je živio u Bruxellesu, i baš zato apelira na zagrebačku vlast:

- Zagreb ima novaca, Zagreb je bogat grad. Dakle, manje ideologije, manje kulture, jer ja sam odrastao u centru grada, nisam išao na cajke, nego smo ih petardama gađali, dakle, manje ono gradske furke, a više krvavog rada – poručuje Zoran Milanović.

Mnogim roditeljima sada je zadnja nada žalbeni postupak, koji traje još dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!