Sve više fakulteta u Hrvatskoj odgađa nastavu

12.03.2020.

17:52

Autor: I.D./HRT

default error photo
Obustavljaju se svi skupovi, uključujući nastavu (predavanja na obaveznim predmetima) te akademske i javne događaje sa 100 ili više sudionika.
Zbog epidemije koronavirusom neki fakulteti u Hrvatskoj počeli su organizirati nastavu online iako Vlada još nije donijela mjeru zatvaranja obrazovnih institucija.

Zbog epidemiološke situacije u svijetu i temeljem preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, na Fakultetu političkih znanosti - od petka 13. ožujka 2020. do daljnjeg - obustavljaju se svi skupovi, uključujući nastavu (predavanja na obaveznim predmetima) te akademske i javne događaje sa 100 ili više sudionika, stoji u objavi FPZ-a.

Dodaju da će se nastava s manje od 100 sudionika održavati, ali pohađanje nije obavezno.

- Pozivamo studente da nastave pratiti izvješća nadležnih službi u situaciji koja se brzo mijenja. Dođe li do potpune obustave nastave u prostorijama Fakulteta, nastavnici će se javiti svojim studentima i obavijestiti ih o načinu nastavka održavanja nastave putem mrežnih stranica Fakulteta (intranet) i/ili drugih digitalnih kanala. Nastava u ljetnom semestru se u svakom slučaju nastavlja; bude li potrebno, nastavlja se na daljinu.


Doznajemo i da se nastava od sutra (petka, 13. ožujka 2020.) odgađa i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (za redoviti i izvanredni studij te Erasmus nastavu). U obavijesti studentima stoji i da se od 23. ožujka pripreme za praćenje online nastave.

U vezi aktualnosti oko širenja koronavirusa, oglasila se i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

- Uprava Sveučilišta u Rijeci je u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom civilne zaštite PGŽ i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te sve podatke redovito i odmah komunicira s upravama sastavnica i putem mrežnih stranica Sveučilišta u Rijeci. Svi skupovi s međunarodnim sudjelovanjem su odgođeni ili otkazani, a u koordinaciji s nacionalnim nadležnim tijelima provode se i opće upute vezane uz okupljanja većeg broja osoba. Od početka veljače uprava Sveučilišta zajedno s predsjedništvom Studentskog zbora funkcionira kao krizni stožer za COVID-19, organizirana je 24-satna pripravnost koju organizira prof. dr. sc. Alen Ružić. Dekan Medicinskog fakulteta je imenovan savjetnikom za praćenje razvoja događanja vezanih uz pandemiju koronavirusa, izjavila je Prijić Samaržija i dodala:

- Nastavno na Preporuku visokim učilištima vezano uz organizaciju obrazovnog procesa na daljinu, koju smo zaprimili jučer od strane MZO, sve sastavnice će se u roku od 24 sata izjasniti o načinima na koji će visoka učilišta uspostaviti održavanje nastave u situaciji u kojoj se ne može odvijati neposredna učionička nastava. Sveučilište u Rijeci je dostavilo dodatna pojašnjenja i upute sastavnicama vezane uz osiguravanje resursa Sveučilišnog računarskog centra (SRCE) koje funkcionira na nacionalnoj razini. Sveučilište u Rijeci ima Certifikat o usklađenosti s normama AAI@EduHr koji izdaje CARNET, uređen LDAP imenik s @uniri.hr identitetima za sve djelatnike i studente Sveučilišta, kao i odgovarajući sekundarni LDAP imenik, čime su stečeni svi tehnički preduvjeti za organizaciju izvan-učioničke nastave.

Prijić Samaržija je naglasila i da je Sveučilište, također nastavno na upute HZJZ, izradilo upute za kolektive i poslodavce o osiguravanju uvjeta koji su nužni za prevenciju bolesti i sprječavanje širenja virusa te da se studenti smješteni u studentskim domovima mogu kontinuirano savjetovati sa stručnim timovima u Ambulanti smještenoj na Kampusu.

Sveučilište u Zagrebu odgodilo sve aktivnosti

Sveučilište u Zagrebu odgodilo je sve aktivnosti koje nisu izravno povezane s nastavom, a rektor Damir Boras donio je upute sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta o postupanju vezano uz epidemiju koronavirusa.

Djelatnici i studenti koji su u proteklih 14 dana boravili izvan Hrvatske dužni su javiti se Upravi, odnosno nadležnom prodekanu za nastavu i studente te ostati u samoizolaciji 14 dana od povratka.

Kroničnim bolesnicima također se preporučuje ostati 14 dana kod kuće, navodi se u preporukama rektora zagrebačkog Sveučilišta Borasa zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz koronavirus.

Studentski domovi dužni su podignuti mjere higijene na najvišu razinu te povećati dostupnost dezinficijensa. Sastavnice su dužne osigurati dostupnost dezinficijensa te organizirati pojačanu dezinfekciju prostora sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Medicinski fakultet odgađa kliničku nastavu

Dekani fakulteta imaju pravo i obavezu postupanja sukladno okolnostima na pojedinom fakultetu. Tako je i Dekanski kolegij Medicinskog fakulteta, imajući u vidu da specifičnost studije medicine i veću izloženost studenata, donio odluku da se klinička nastava u kojoj je student u izravnom kontaktu s pacijentom, gdje je god to moguće, zamijeni seminarskim oblikom nastave. U suprotnom, klinička nastava se odgađa na 14 dana. Nastava na poslijediplomskim studijima tog fakulteta odgađa se 30 dana.

Dekanski kolegij Medicinskog fakulteta odlučio je i da se komunikacija sa svim studentskim referadama do daljnjega odvija isključivo elektroničkim putem, a nastavnike se obvezuje da se pripreme za online predavanja, u slučaju zatvaranja visokih učilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!