15:43 / 16.03.2019.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/HRT

Sve više krivotvorenih liječničkih recepata

-

-

Foto: - / -

Osim što uzimanje lijeka po vlastitom nahođenju može ugroziti zdravlje, riječ je - o kaznenom dijelu.
U ljekarnama je sve više krivotvorenih recepata. Lani ih je bilo tristotinjak. Ilegalnim putem građani najčešće pokušavaju doći do narkotika, tableta za smirenje, ali i onih za erektilnu disfunkciju.

U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak 5 liječnika. Osim što uzimanje lijeka po vlastitom nahođenju može ugroziti zdravlje, riječ je o kaznenom dijelu.

Lijekovi se sve češće kupuju ilegalno putem interneta, ali i u ljekarnama ih se nastoji dobiti uz krivotvorene recepte. Nedavno je provaljeno u riječku ordinaciju iz koje su ukradeni recepti, a u ljekarni u Županji pacijentica je narkotike pokušala dobiti dva dana zaredom. Krivotvorila je recepte dviju liječnica.

Iz obje ljekarne o krivotvorenim receptima obavijestili su doktore koji su lažno potpisani na receptima. Sve je prijavljeno Liječničkoj komori i policiji. Na meti su krivotvoritelja manje ljekarne uz granicu, poput te u Županji.

Krivotvoreni recepti, kažu ljekarnici, sve su učestaliji. Lani ih je bilo 300-tinjak.

Ljekarnici surađuju s liječnicima, ali i policijom, no problem je nemoguće riješiti bez potpore HZZO-a i Ministarstva zdravstva.

Najviše se krivotvore privatni recepti s privatnih poliklinika koje nisu uključene u centralni sustav HZZO-a. Liječnici upozoravaju pacijente da ne konzumiraju lijekove bez konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom. Posljedice mogu biti pogubne za organizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!