Sve više naleta divljači na vozila, tko plaća odštetu

16.03.2022.

17:27

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sve više naleta divljači na vozila

Sve više naleta divljači na vozila

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Proteklih mjeseci utrostručio se broj naleta divljači na vozila kao i vozila na divljač - upozoravaju u varaždinskoj i međimurskoj policiji. Iako se vozači obeštećuju preko police osiguranja koje je kod jednog osiguranja ugovorilo Ministartsvo poljoprivrede. Od policije doznajemo da su vozači, ako nalete na divljač a nisu poštivali propise - sami dužni popraviti vozilo i platiti kaznu.

Gotovo da ne postoji vozač s varaždinskog ili međimurskog područja koji nije imao bliski susret s divljom životinjom. Životinja nažalost u nesrećama nerijetko smrtno strada, a vozač pretrpi materijalnu štetu.

- U zadnja dva mjeseca na području Varaždinske županije evidentirali smo 38 slučajeva naleta vozila na divljač, a može biti i divljači na vozila. I moram reći da ima sve više ovakvih događaja, upozorava Danijel Posavec iz varaždinske PU.

Policija bilježi više od 1100 naleta tijekom godine na razini države, prosječna šteta iznosi oko tisuću eura. Prije nekoliko godina svako je lovačko društvo bilo odgovorno za plaćanje odštete vozačima, danas - postoji jednistvena polica osiguranja.

- Broj naleta se posljednjih deset godina povećao gotovo tri do četiri puta. Imali smo oko 150 naleta kroz godinu, statistički je 500 naleta godišnje, puta oko 5 tisuća kuna štete - dolazimo do brojke od dva milijuna kuna samo na području Varaždinske županije, kaže Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

No ako vozač ne poštuje propise, vozi prebrzo, ima alkohol u krvi i ne poštuje upozorenje za divljač - odštetu neće dobiti, potvrđuje Danijel Posavec. Šteta se namiruje tako da se vozači obraćaju Euroherc osiguranju, ali prije isplate uvijek se vrši analiza - je li vozač nepropisnom vožnjom doprinio događaju.

Lovačke se udruge zauzimaju za to da nalet na životinju postane dio - obveznog autoosiguranja. Kutnjak napominje da takvo rješenje postoji u Sloveniji i u zapadnim zemljama Europe. Dodaje kako je "na nivou države generalna kvota osiguranja od 34 milijuna kuna već ispunjena od strane Euroherca".

Zbog velikog broja naleta, ugovorenih 34 milijuna kuna, kako doznajemo - osiguravatelj isplati već u prvih nekoliko mjeseci tekuće godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!