17:09 / 12.12.2019.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevik/IMS/HRT

Sve više oboljelih od gripe

Arhivska fotografija (Foto: Photo: Filip Brala/PIXSELL)

Arhivska fotografija (Foto: Photo: Filip Brala/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ove je godine naručeno 20% više doza cjepiva nego lani, čak 400.000. Pretpostavlja se da će broj oboljelih rasti jer sezona traje sve do sredine proljeća.
Raste broj oboljelih od gripe. Procjenjuje se da je do sada zaraženo oko 3.000 ljudi, među kojima 40-ak djece. Ove godine - komplikacije su mnogo brojnije - što je iznenadilo epidemiologe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je zaključno s 8. prosinca službeno registrirano ukupno 134 oboljelih od gripe, od kojih je 88 prijavljeno tijekom 49. tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske.

Epidemiolozi upozoravaju da ako simptomi gripe potraju da se javite liječniku. Visoka temperatura, kostobolja, malaksalost - poznati su simptomi gripe. Pojavljuje se naglo i treba je preležati.

- Ako ti simptomi ne prođu za 5-6 dana, ako se pojavi bol u prsištu, otežano disanje, ili simptomi od strane centralnog nervnog sustava, smetenost, pospanost, ako se dijete ne može dobro probuditi, to su znakovi neke encefalopatije ili nekakvih problema u krvožilnom sustavu, onda se odmah treba javiti liječniku, savjetuje Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu.

Antibiotici ne djeluju. Najučinkovitija je zaštita cijepljenje, na što se odlučuje sve više građana. Ove je godine naručeno 20% više doza cjepiva nego lani, čak 400.000. Pretpostavlja se da će broj oboljelih rasti jer sezona traje sve do sredine proljeća.Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano. O tome su u Temi dana govorili Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Vladimir Draženović.

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ove je godine situacija nešto bolja nego lani, rekla je Markotić. Dodala je kako za sada nema težih slučajeva koji bi zahtijevali hospitalizaciju, no tri pacijenta su na intenzivnoj jedinici.

- Što se tiče težih oblika bolesti, za sada ih nema. Gripa je definitivno ranije došla ove godine, rekla je.

Gripa je ove godine dosta ranije krenula sezona gripe, Draženović je rekao da je krenula 3 tjedna ranije, a za gripu je karakteristično da što ranije krene, to duže i traje - neće ranije završiti jer je ranije počela.

Napomenuo je kako cirkulira gripa koja je cirkulirala i lani, a za sebe veže teže komplikacije poput upale pluća. Smatra kako se ne može govoriti o vrhuncu gripe jer smo tek prošli tjedan prošli prag intenziteta od 50%. Pojasnio je kako je lani vrhunac gripe trajao 3 mjeseca, ove godine očekuje da će trajati mjesec, dva.

Markotić je govorila o tome kako razlikovati gripu ili prehladu, pojasnila je koje su sličnosti, a koje su razlike.
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!