19:02 / 30.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./IMS/HRT

Sve više oboljelih od gripe

-

-

Foto: - / -

Zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nema, no sve je više oboljelih od gripe, čiji se najjači intenzitet tek očekuje. Od početka sezone umrlo je 11 osoba, a oboljelih je više od 5 tisuća.
Zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nema, no sve je više oboljelih od gripe, čiji se najjači intenzitet tek očekuje. Od početka sezone umrlo je 11 osoba, a oboljelih je više od pet tisuća. Oboljelih je mnogo manje nego u istom razdoblju prošle sezone.

Radnici s gradilišta Pelješkog mosta zasad se neće vraćati iz Kine

Vrtići su sve prazniji, čekaonice pedijatrijskih ambulanti sve punije.

- Situacija je vrlo složena unatrag jedno desetak dana, očigledno je gripa krenula u punom opsegu. Roditelji kažu da su se prepolovile, desetkovale grupe i u vrtićima i u razredima, govori prof.dr.sc. Milivoj Jovančević, dr.med., pedijatar.

U Osijeku još nije alarmantno.

- Znam da u jednom razredu nedostaje četvero učenika. Najveći problem nam stvara u biti kad su nastavnici bolesni,  pa moram tražiti zamjenu, tko je dostupan da uđe u razred, kazao je Krešimir Ćosić, ravnatelj Osnovne škole Augusta Šenoe, Osijek.

Gripa, kažu liječnici, pokazuje svoje najgore lice.

- Najopasnije je kad se takva gripa iskombinira s nekim drugim virusima. Evo, sada je bilo dijete koje je imalo i respiratorni sincicijski virus, imamo i vodenih kozica, imamo dijete s infekcioznom mononukleozom koje je dobilo gripu i to su iznimno, iznimno teške kombinacije. Na žalost imamo do sada dvoje djece koje su tako životno ugrožena, naglašava doktor Jovančević.

U splitskom KBC-u na liječenju i djeca i stariji.

- Trenutno se na Klinici liječi 11 bolesnika koji imaju neku od komplikacija gripe, uglavnom dominira upala pluća bez obzira da li se radi o primarnoj virusnoj pneumoniji ili sekundarnoj bakterijskoj, a bilo je nešto i neuroloških komplikacija u sklopu infekcije virusom influence, rekao je prof.dr.sc. Boris Lukšić, dr.med, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

U Hrvatskoj je, prema službenim podacima, 5368 oboljelih, nažalost, jedanaestero je izgubilo bitku s gripom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!