15:36 / 09.08.2018.

Autor: HRT

Sve više turista otkriva čari Trakošćana

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Na popisu 50 najljepših dvoraca svijeta bajkoviti Trakošćan zauzeo je visoko šesto mjesto. Jedan od rijetkih u Hrvatskoj s vlastitom sačuvanom građom.
Na popisu 50 najljepših dvoraca svijeta bajkoviti Trakošćan zauzeo je visoko šesto mjesto. Jedan od rijetkih u Hrvatskoj s vlastitom sačuvanom građom - reprezentativan muzej, s perivojem i jezerom, svake godine privlači sve više turista, pa ih je 20 posto više nego godinu prije.

Hotel s pogledom na dvorac nudi smještaj visoke kategorije. Iako prednjače u kongresnom turizmu, u ovo doba ugošćuju pojedince. Od proljeća je uvedena simbolična karta od samo jedne kune za ulazak u park-perivoj dvorca - cilj je registracija posjetitelja.

"To je negdje oko 80 tisuća posjetitelja godišnje. Ove godine je to bilo već sada oko negdje bluzu 50 tisuća i u ovim ljetnim mjesecim je, sa nekom procjenom da je 80 posto stranaca" rekao je ravnatelj Muzeja Dvor Trakošćan Adam Pintarić.

Spomenik perivojne arhitekture Draškovići su obnovili zajedno s dvorcem u 19-om stoljeću kada je dobio današnji izgled. U tom duhu stalni postav izvorno predstavlja život velikaša.

Dvije trećine gostiju, uz perivoj, posjećuju i dvorac. Uz njih će ove subote stazom oko jezera proći nekoliko stotina trkača s traila koji počinje i završava na obližnjoj Ravnoj gori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!