17:17 / 19.01.2019.

Autor: Mladen Sirovica/HRT

Sve više umirovljenika na tržištu rada

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Umirovljenicima koji se žele vratiti na tržište rada to je od početka godine znatno olakšano.
Umirovljenicima koji se žele vratiti na tržište rada to je od početka godine znatno olakšano. Zapošljavanje na četiri sata dnevno omogućeno je i onima koji su otišli u prijevremenu mirovinu. Takvu mogućnost imat će čak i umirovljene djelatne vojne osobe, policajci i radnici na razminiranju, ali ipak se najviše traže znanstvenici i liječnici.

Optičarka Gordana Rihelj od ove je godine u prijevremenoj mirovini. No odmah je iskoristila mogućnost da ostane raditi na pola radnog vremena.

U prošloj je godini ovu opciju iskoristilo 5.180 umirovljenika, a zbog šire primjene, ove bi ih godine moglo biti čak 20 tisuća. Poslodavci podupiru takvu mjeru i otkrivaju u kojim je sektorima najveća potražnja.

- To su znanstvena zanimanja, zanimanja koja su visoko specijalizirana, zatim je u zdravstvu velika potreba za radnom snagom iz kontingenta umirovljenika, ističe Milica Jovanović iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Zadovoljni su i u Hrvatskoj stranci umirovljenika. Kažu da će ova mjera poboljšati standard umirovljenika te da oni nikome neće oduzimati posao.

Zaposlenim umirovljenicima u konačnici će i mirovine biti veće.

- U onom trenutku kad se prikupi 12 mjeseci staža, odnosno 1 godina, može se podnijeti zahtjev za ponovni izračun mirovina da se naknadno taj staž koji je ostvaren uz korištenje mirovine uračuna u mirovinu i odredi se novi iznos mirovine, objašnjava Ivo Bulaja iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

S obzirom na to da prosječna mirovina iznosi samo 43% prosječne plaće, mnogi bi umirovljenici mogli ostati na tržištu rada ili se na njega vratiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!