18:53 / 10.09.2020.

Autor: Nikolina Ćosić/T.V./HRT

Sve više zaraženih u bolnicama

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaraženo je nekoliko djelatnika dječjih vrtića, škola te djece zbog čega su mjerodavne službe donijele i odgovarajuće mjere.
Danas je u Hrvatskoj utvrđen 291 novi slučaj zaraze koronavirusom. Dvije su osobe umrle. U bolnicama se liječi 320 pacijenata - 21 više nego jučer, a na respiratoru je njih 27 - troje više nego jučer. Zaraženo je nekoliko djelatnika dječjih vrtića, škola te djece zbog čega su mjerodavne službe donijele i odgovarajuće mjere.

Epidemija bolesti COVID-19 iz minute u minutu

Glavni grad ima najviše zaraženih - 63. Zbog proboja virusa u 3 dječja vrtića 3 su grupe u samoizolaciji. Virus je ušao i u dvije osnovne škole gdje su zaražena dva učenika.

- Moram reći da su to obiteljski kontakti zapravo te djece, iz tog razloga su djeca pozitivna. Ravnatelji su promptno obavješteni i ta dva razreda su stavljena u samoizolaciju zajedno s nastavnicima, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZZJZ "Dr. Andrija Štampar.

Dva zaražena manje ima Splitsko-dalmatinska županija - 61. Zbog pojave simptoma bolesti COVID-19 kod nekoliko učenika, preventivno je u samoizolaciji 5 razreda iz 5 škola.

- U sredinama gdje imamo mali broj djece, gdje mogu biti na razmaku, tu sigurno neće biti potrebe da ide cijeli razred u samoizolaciju, ali u gradskim školama će nam se sigurno to događati, poručila je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Među 9 novozaraženih u Istri, 2 su učenika osnovne i srednje škole u Buzetu.

- Bili u školi i tu su određene epiedmiološke mjere samoizolacije. Za osnovnu školu 24 učenika i 7 predavača, a za srednju školu 16 učenika i 4 profesora, kaže Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

A još nije poznato kada će učenici moći u školske dvorane.

- U nekima su vezane direktno za zgradu, u nekima imaju odvojeni ulaz u nekima prolaz kroz školu. Nije baš sasvim tako jednostavno...ali riješit ćemo, poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pokušava se riješiti i situacija u KBC-u Sestre milosrdnice. Iako su na odjel neurologije došle 2 pozitivne pacijentice, svi do sada testirani kontakti, pacijenti i liječnici, negativni su.

- Moj prvi, neslužbeni glas koji sam dobio iz tog pravca je da bi dodatni 21 djelatnik bio u samoizolaciji kroz sljedeći period, rekao je Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Da zbog koronavirusa ostale bolesti ne smiju biti zanemarene, smatra resorni ministar.

- Nekoliko uputa ministarstva prema kliničkim ustanovama je otišlo upravo za onkološke bolesnike. nakon jučerašnjih medijskih natpisa meni ne preostaje ništa drugo nego upitati te zdravtsvene ustanove dali su se držali naših naputaka te ako nisu zašto je to tako i budite sigurni da ću to napravit, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Planira se smanjiti trajanje samoizolacije.

- Za nas je važno da Europska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo jer isti je virus i više-manje su isti ljudi, kaže Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

A različito mišljenje o rukovanju imaju predsjednik vlade i predsjednik republike.

- Nemojte se rukovati, ja sam se nekidan rukovao, jer mi je već dosadilo odbijat rukovanje predsjedniku republike, ali nemojte se rukovat, slušajte ministra Beroša, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

- Ja i on smo se rukovali 5 puta u međuvremenu, rukuje se sa Janšom. U tome nema nikakvh problema, peri ruke stalno, dakle profitirat će proizvođaći antiseptika i to je to, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Nedvojbeno je, kada su strože mjere u pitanju, da će ih se još 14 dana morati pridržavati u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a do 1. studenog u Zadarskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!