18:47 / 16.01.2021.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Sve za blago, život zimi bez doma

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Unatoč podrhtavanjima i hladnoći, mnogi su odlučili ostati gdje jesu zbog svoga blaga. Život se na potresom razrušenom području nastavlja koliko je u datim uvjetima to moguće.
Život se na potresom razrušenom području, uz stalna podrhtavanja i veliku hladnoću, nastavlja, koliko je u takvim uvjetima moguće. Nada da će biti bolje mnoge ne napušta kao i želja da ostanu na svojim ognjištima.

➡️  Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️  HV i dalje postavlja kontejnere u Petrinji, Glini...
➡️  Stipe Mesić i Stjepan Kolenac dopremili pomoć Petrinji
➡️  Komesar: Od postavljanja temelja do useljenja u montažnu kuću potrebno je 60 dana

Glinsko naselje Luščani okovano je snijegom, razmjeri štete vide se na svakom uglu. Obitelj Krivokuća ostala je bez doma, trenutno žive u montažnoj kućici. Svinje, krave, kokoši, zečevi - njihovo su blago, od njih žive. Budućnost im je neizvjesna, ali u jedno su sigurni.

- Crveno je, za rušenje i štala i kuća, sve. Ali ne planiram nikuda ići ili seliti. Tu sam i ostat ću zauvijek, priča Vlako Krivokuća za Dnevnik HTV-a.

Zbog svojih ovaca ostat će i sedmeročlana obitelj Ćupović u selu Brnjeuška. Selu s dvije kuće od kojih je jedna bila njihova. Zahvaljujući privatnoj donaciji, dobili su kamp-kućicu, a isti donator iz Istre sada im nudi i izgradnju montažne kuće.

- Zavisi od snijega, ako bude veliki snijeg, onda ćemo cijelu zimu provesti u kamperici, kaže Duško Ćupović.

Svoji na svome ostaju i stanovnici sela Pecki. U kuće ne mogu, ali zahvaljujući nogometašima Dinama, topli kutak imaju. Deset opremljenih kontejnera i grijalica stiglo je za hrvatske branitelje.

- Otkad smo prešli u kontejnere mogu vam reći da mirno spavamo, priča Pepo Mlađenović.

Sedamdesetak kuhara volontera u poljskoj kuhinji brine se da stanovnici naselja Sibić ne ostanu gladni. Sami osiguravaju namirnice.

- Tu smo i dalje koliko god će trebati da normalno počnu živjeti, kaže Marko, kuhar volonter. Početak drugog polugodišta za sisačke osnovnoškolce, prema odluci resornog ministra, odgođen je na dva tjedna.

- Obavijestili smo da su svi učitelji iskoristili pravo od 10 dana plaćenog dopusta, o tome su nas ravnatelji obavijestili prekjučer u 11 sati, da oni nemaju kadra potrebnog da se škole otvore, objašnjava Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Glinska osnovna škola nema uvjete za rad. Prije nego što ijedan od 470 učenika u nju uđe, velika oštećenja moraju se sanirati. Kada nastava počne, bit će organizirana na daljinu.

- Dali smo si dva tjedna pripremne nastave, što znači da nećemo s 25. siječnja krenuti s pravom nastavom nego povezivanjem s našim učenicima. Kupili smo si još malo vremena da dođemo do svih naših obitelji, da dopremimo udžbenike, tablete do svih naših učenika koji ne žive u svojim kućama i da vidimo kakve oni ustvari imaju uvjete za nastavu, kaže Robertina Štajdohar, ravnateljica OŠ Glina.

Vatrogasci su tu da vrate koliko-toliko normalne uvjete za život. No pretrpljeni strah teško je zaboraviti.

- Bojala sam se da ne bi palo tu u dvorište na peseka ili na mene, baka se bojala za mene, jako je bilo strašno. Lakše mi je kad se smirilo, Nika Mađar iz Siska.

Jer mir je prijeko potreban stanovnicima Banovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!