Šveb: Financijski problemi HRT-a sve očitiji

22.03.2023.

19:48

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskom saboru glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb predstavio je objedinjeno izvješće o poslovanju HRT-a za 2019., 2020. i 2021. godinu. Istaknuo je da su protekle godine pokazale da u kriznim situacijama gledatelji najviše vjeruju HRT-u. Naglasio je i da su financijski problemi sve očitiji te istaknuo nužnost redefiniranja financiranja javnog medijskog servisa.


Oporbeni zastupnici prozvali su HRT za cenzuru i političku pristranost, a dotaknuli su se i problema malih plaća velikog broja radnika. Smatraju da se odbija uvesti red novom sistematizacijom, dok se istodobno novac troši na vanjske agencije.

- Unatoč relativno visokom prosjeku isplaćene plaće na HRT-u, 2200 od 2800 zaposlenih prima plaću ispod prosječne plaće na području grada Zagreba. Pritom, vjerovali ili ne, čak 75 radnika ima plaću nižu od minimalne plaće, kazala je Mirela Ahmetović, zastupnica Kluba SDP-a.

- Otkad ste vi ravnatelj, broj oporbenih političara koji su gostovali u emisijama "Otvoreno", "Poligraf", "U mreži Prvog", a koje su političke emisije je 307, dok iz vladajuće koalicije ima 207. Je li moguće da toliki broj oporbenih političara na HRT-u stvara cenzuru?, upitao je Josip Borić, zastupnik Kluba HDZ-a.

- Prema nedavno objavljenim podacima Vijeća za elektroničke medije, HTV1 je najgledaniji TV kanal u Hrvatskoj. Čak 9 od 10 najgledanijih TV emisija u hrvatskom medijskom prostoru su trenutno u HRT-ovoj produkciji. Usprkos tome da sva tri nacionalna TV Dnevnika odnedavno kreću u isto vrijeme, Dnevnik HRT-a ostvaruje najveću gledanost, prosječno šest dana u tjednu, izjavio je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!