Svečana akademija u povodu 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

27.05.2022.

15:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

Svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske

Svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u petak u MORH-u uz dodjele priznanja vojnicima i poruku premijera da su pitanja sigurnosti i jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključna.

Predsjednik Andrej Plenković kazao je da se Hrvatska nalazi u jednom vrlo turbulentnom trenutku za sigurnost Europe i svijeta.

- To nas upozorava da je pitanje sigurnosti i pitanje jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključno. Upravo u ovakvim okolnostima važno je prisjetiti se značaja i uloge HV-a u proteklih 30 godina samostalnosti", naglasio je premijer.

Dodao je da su u proteklim godinama radili ozbiljne iskorake na osnaživanju sposobnosti HV-a.

- Ulagat ćemo kroz proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti, nego i u njenu modernizaciju, zaključio je Plenković.

Promaknuća, medalje i pohvale vojnicima uručili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj.

- Izrasli ste u povijesnim i prekretničkim vremenima, kada je na kušnji bio opstanak mlade hrvatske države. Vođeni vizijom predsjednika Franje Tuđmana suočili ste se s onima koji su htjeli zatrti sve što hrvatski diše i sanja, poručio je Banožić.

Dodao je da su vojnici odabrali časni poziv branitelja domovine Hrvatske, ali da je na Vladi da im osigura uvjete života i rada kako bi bili još djelotvorniji i bolji.

Banožić je, odgovarajući na novinarsko pitanje stanje u Hrvatskoj vojsci ocijenio zadovoljavajućim, najavivši brojne druge poteze koji će služiti za osnaživanje i unaprjeđivanje svih sastavnica OSRH.

U časnike promaknuto sto pripadnika; vojnicima dodijeljeni samokresi, satovi, dalekozori

U časnički čin promaknuto je 100 pripadnika, u čin višeg časnika njih 81 te u dočasnički čin 81 pripadnik Oružanih snaga.

Ministar Banožić uručio je i nagrade Prvi za Hrvatsku, gdje je prelazni pehar i samokres s posvetom dobio najspremniji pripadnik desetnik Hrvoje Mutnjaković, a samokres njegova kolegica vojnikinja Ana Antolić.

Samokres s posvetom ministra obrane dobio je i satnik Josip Kelava.

Vojne medalje uručene su nadnaredniku Danijelu Staniću, i to zlatna medalja sportskih postignuća te skupniku Franji Guciću brončana medalja.

Ručne satove s posvetom ministra obrane dobili su brigadir Mirko Ljevar, pukovnik Luka Vujadinović, pukovnik Milko Ignac, pukovnica Zlata Novinc, bojnici Domagoj Bajić i Saša Vučić te satnik Tomislav Međurečan.

Dalekozore s posvetom ministra dobili su pukovnik Željko Salopek, poručnik bojnog broda Danijel Nekić te narednik Dalibor Milošević.

Načelnik Hranj dodijelio je sedam nagrada, 31 pohvalu i 19 nagradnih dopusta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!