18:57 / 01.08.2019.

Autor: Eugen Husak/I.H./HRT

Svečana akademija uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U znak sjećanja na Oluju promaknuto je i nagrađeno 106 časnika i 260 dočasnika.
Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, održana je svečana akademija. U znak sjećanja na Oluju promaknuto je i nagrađeno 106 časnika i 260 dočasnika.

Na licu ponos, a na ramenu nova epoleta. Ivan Turkalj danas je ostvario svoj vojnički san - promaknut je u čin brigadnoga generala.

- Ponosan sam i sretan na današnji dan, pogotovo što se to desilo uoči naše briljante operacije Oluja i njezine 24 obljetnice i dana hrvatskih branitelja, govori.

U Oluji, na slunjskom području, jurišao je i Mijo Validžić, koji je danas također promaknut u brigadnoga generala.

- Teško je u par rečenica izraziti  koji su osjećaji. Naravno sreća na visokoj razini, ponos zadovoljstvo za mene, za moje bližnje za moju obitelj koja je mi je davala potporu uvijek, kazao je.

U znak sjećanja na briljantnu Oluju u MORH-u je danas promaknuto i nagrađeno ukupno 106 časnika i 260 dočasnika. Među njima velik broj onih koji su u vrijeme Oluje bili djeca.

- Oni donose polet i novu snagu kojom će sa sudionicama Domovinskog rata, posebno iskustvom iz Oluje osigurati daljnji razvoj i rast pobjedničkog duha Hrvatske vojske, rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.

A taj duh čuva se, istaknuo je ministar obrane, stalnim ulaganjem u opremljenost i znanje. Ova Vlada, poručuje, ne odustaje od nabave vojnih zrakoplova, pokreće se i centar za bespilotne letjelice, a na jesen će se dodatno popraviti materijalni status vojnika.

- Konkretno to su nove naknade za stanovanje, pa zatim znamo da je do sad naš vojnik imao 3 ugovora na 15 godina, a  sad smo im dali 2 ugovora pa time imaju naši ljudi veću sigurnost, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

- Jamči nam i da u ovim burnim vremenima punim novih izazova na braniku Hrvatske stoje zaštitnici njezine slobode, sigurnosti i budućnosti, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH.

Upravo za te ideale, istaknuto je na svečanoj akademiji, prije nekoliko dana život je daleko od domovine položio skupnik Josip Briški.
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!