Svečana novogodišnja smjena straže Kravat pukovnije

12:00 / 01.01.2022.

Autor: M.M./HRT

Svečana novogodišnja smjena straže Kravat pukovnije

Svečana novogodišnja smjena straže Kravat pukovnije

Foto: HTV / HRT

I ove je godine, 1. siječnja 2022. točno u podne nakon pucnja Gričkog topa, tradicionalno 11. godinu zaredom, Kravat pukovnija održala svečanu Smjenu straže i time uveličala ulazak u Novu 2022. godinu u Zagrebu.

Brojni Zagrepčani i nazočni turisti u dobrom raspoloženju su sa zanimanjem i pozornošću pratili svečanost koju je održalo 13 pješaka i 4 konjanika odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, predvođeni zapovjednikom Željkom Matejčićem.

- Neizmjerno smo sretni zbog toga što je Kravat pukovnija svečanom Smjenom straže simbolično pozdravila novu 2022. godinu. Svečanost je ove godine bila popraćena pozitivnom i slavljeničkom atmosferom brojnih naših sugrađana, a to je ono što nam je zaista svima potrebno, naglasio je Željko Matejčić.

Smjena straže Kravat pukovnije održava se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.

- Novogodišnja smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije tradicija je kojom obilježavamo početak svake nove godine. Svojim atraktivnim replikama vojnih odora te svečanom smjenom straže, Kravat pukovnija razveseljava kako posjetitelje, tako i naše sugrađane. Turistička zajednica grada Zagreba podržala je od samih početaka Počasnu satniju Kravat pukovnije, te je ona postala svojevrsni zaštitni znak obilježavanja svih glavnih praznika i blagdana u Zagrebu te sastavni dio naše turističke ponude, rekla je direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!