09:58 / 26.05.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Svečana prisega Zlate Hrvoj-Šipek, glavne državne odvjetnice RH

-

-

Foto: - / -

Svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položila je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske.
U Hrvatskom saboru svečanu prisegu pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položila je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske.

- Zahvaljujem na povjerenju na ovu visoku i odgovornu poziciju. U ovom trenutku uz osjećaj odgovornosti imam i osjećaj ponosa što sam prva žena imenovana na mjesto glavne državne odvjetnice. Ponosna sam i što sam prva osoba koja je izgovorila novi tekst prisege. Svjesna sam značenja današnje prisege i značaja zadaće Državnog odvjetništva i težine odgovornosti koju preuzimam. Svjesna sam i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja građana prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju Državnog odvjetništva u duhu dane prisege na putu vladavine prava prema visoko postavljenim ciljevima, učinkovito procesuiranje kaznenih djela, rekla je Hrvoj-Šipek.

- Čvrsto sam uvjerena da ću svojim predanim radom, uz podršku kolega, dokazati da je Državno odvjetništvo samostalno i neovisno pravosudno tijelo u koje naši građani mogu imati povjerenje, zaključila je.

Hrvoj-Šipek na dužnost glavne državne odvjetnice imenovana je na sjednici Hrvatskoga sabora 18. svibnja. Za njezin izbor glasovalo je 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv.

Njezinim izborom popunit će se čelno mjesto u DORH-u upražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Hrvoj-Šipek godinama je vodila građanski odjel DORH-a i ima veliko znanje u građanskim predmetima. U DORH-u je od 2000., a u njega je došla pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva. Prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji.

U dva navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a, predaje na Pravosudnoj akademiji, autorica je više stručnih radova i bila je članica brojnih radnih skupina za izradu zakona. Specijalizirala se za arbitražne postupke.

Jandroković: Vjerujem da će kvalitetno obavljati svoj posao- Do promjene nije došlo zbog političkih razloga ili zbog želje da se mijenja dosadašnji državni odvjetnik već zbog poznatih razloga koji su bili osobne prirode. Vjerujem da će glavna državna odvjetnica kvalitetno obavljati svoj posao. To je osoba s dosta iskustva, obnašala je već važne dužnosti unutar samog državnog odvjetništva. Po prvi je puta žena na čelu državnog odvjetništva i vjerujem da će samostalno, nepristrano, stručno i profesionalno raditi svoj posao. To što ne dolazi iz kaznenog odjela ne vidim problem jer vjerujem da će osoba koja vodi državno odvjetništvo dobro koordinirati sve aktivnosti i svi profesionalni i stručni ljudi zauzet će najbolje pozicije za koje su najstručniji, a glavna državna odvjetnica će voditi i koordinirati te ljude i dopustiti im da stručno, savjesno i profesionalno rade svoj posao, komentirao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!