19:55 / 08.09.2020.

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Svečana sjednica u povodu Dana Varaždinske županije

-

-

Foto: - / -

Posavec je izjavio da je sa zamjenicima i pročelnicima predstavio aktualne projekte, poput 270 milijuna kuna vrijednih investicija u obrazovanje.
Varaždinska županija obilježava svoj dan. Na svečanu sjednicu županijske skupštine stigao je gotovo cijeli državni vrh. U Varaždinu su predsjednik Milanović te premijer Plenković s ministrima koji su iskoristili priliku i za posjet Međimurju.

HRT-ova reporterka Sara Badžek kazala je da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obišao izložbu u Palači Herzer gdje je izložen jedan od najočuvanijih kostura vunastog nosoroga. Obišao je i novi školu u Pribislavcu, a održan je i radni sastanak u Međimurskoj županiji gdje je riječi bilo i o gospodarstvu te o cestogradnji.


- Ukupno je povučeno 1,3 milijarde kuna europskih sredstava za sada, a mi ćemo u mandatu koji je na početku, na tragu sjednice Vlade od srpnja prošle godine u Čakovcu, pomagati projekte u Međimurskoj županiji koristeći i europska i nacionalna sredstva, izjavio je predsjednik Vlade.

Premijer Plenković istaknuo je napore koje je Vlada učinila u proteklom mandatu za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, pa tako i za Varaždinsku županiju.

- To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa, rekao je premijer naglasivši kako se radi o kontinuiranom, stalnom i otvorenom dijalogu, pitanju funkcionalne decentralizacije, fiskalnoj decentralizaciji te projektnoj suradnji.
Dodao je kako su u krizi uzrokovanoj Covidom-19 stali iza poslodavaca i iza radnika u Varaždinskoj županiji.

- 300 milijuna kuna je do sada država dala na korist i dobrobit radnika koji bi, da to nismo napravili, vrlo vjerojatno sad imali poteškoća, možda bi mnogi od njih bili nezaposleni, kazao je Plenković dodavši da se radi o 34 tisuće radnika u Varaždinskoj županiji.

Kazao je i kako su pred Hrvatskom izazovi oporavka i razvoja, što nameće obvezu da se dobro usklade prioriteti za harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske.

Župan Radimir Čačić istaknuo je kako je Varaždinska županija tri godine zaredom uvjerljivo najuspješnija županija po povlačenju europskih sredstava u segmentu energetskih obnova i per capita i u ukupnom iznosu.

- Ono što nas očekuje je puno važnije, veliki projekt brze pruge Zagreb - Lepoglava- Varaždin - Čakovec. U Varaždinu za 45 minuta, a Čakovcu 55 minuta, dodao je varaždinski župan Čačić.

Čačić je spomenuo još dva velika projekta, operacijski blok Opće bolnice Varaždin te obnovu i rekonstrukciju varaždinske Glazbene škole i pretvaranje u konzervatorij.

- Ako nastavimo ovim tempom, bit će sve u redu, dodao je Čačić.


Premijer Plenković zadovoljan projektima koji se provode u Međimurju

Poslije otvorenja Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu premijer Andrej Plenković održao je s međimurskim županom Matijom Posavcem radni sastanak u Čakovcu i novinarima nakon sastanka izrazio zadovoljstvo projektima koji se provode u Međimurju.

- Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i ovu županiju brojnim projektima, bilo da je riječ o ulaganjima u gospodarstvo, potpore malom ili srednjem poduzetništvu, u prometnu infrastrukturu, istaknuo je predsjednik Vlade i ocijenio kako kako je riječ o iznimno dinamičnoj sredini.

Govoreći o fiskalnoj decentralizaciji, rekao je da je Međimurska županija jedna od onih koje su dobile znatno veće prihode, što je toj županiji, gradovima i općinama omogućilo realizaciju mnogih projekata na lokalnoj razini.

Rekao je kako je županija spremna za te projekte i u dogovoru s mjerodavnim ministarstvima tražit će se projekti koji daju dodanu vrijednost i podižu kvalitetu života građana u Međimurju.

- Vlada se pokazala da je izdašno pomagala projekte koji su važni za Međimursku županiju, poručio je Plenković.

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je nakon sastanka da je sa zamjenicima i pročelnicima predstavio aktualne projekte, poput 270 milijuna kuna vrijednih investicija u obrazovanje, obnove prostora bivše čakovečke vojarne, obnove najvećeg spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj Muzeja Međimurja, dvorca Zrinskih u Čakovcu, i 160 milijuna vrijednih investicija u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

- U određenim stavkama smo zatražili i pomoć države, u smislu da zajedno napravimo iskorak u boljem standardu života jer država je uspješna onoliko koliko je zadovoljan njen građanin, izjavio je govoreći o 72 različita projekta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u koje bi projekte volio da se ulaže više državnog novca rekao je kako je to cestogradnja, a kao primjer je naveo prometnicu Čakovec Varaždin kojom na dan prođe više od 20.000 vozila.

- Imamo jako puno projekata za koje koristimo EU sredstva, ali uvijek trebate ili nešto predfinacirati ili sufinancirati pa, kad imate izvorni proračun od 62 milijuna kuna, želite puno napraviti. Projekti prolaze na natječaju, ali nedostaje ta komponenta pa tu pozivamo državu da uskoči, ne da se nešto daruje, nego da se pruži šansa da nešto napravite jer, ako vam fali taj mali kotačić, da se taj kotačić pokrije. Drago nam je da smo našli zajednički jezik, zaključio je Posavec.

Milanović: Podjela Hrvatske na tzv. regije je dezintegracija

Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je kako se u županiji vide razlike, odnosno što se radi i kako se radi. Govoreći o reformama, Milanović je kazao kako se ukidanje županija i smanjenje broja općine neće dogoditi.

- Ono što je '93. godine, u jeku rata, kada je bilo važnijih prioriteta od lokalne samouprave, jednom presječeno bez referenduma, neće se više tako lako vratiti tamo gdje bi netko želio, istaknuo je.

Dodao je da županije kao oblik uprave te transmisije između centralne vlasti u zemlji od samo 4 milijuna ljudi imaju smisla više nego regije, a ponovna podjela Hrvatske na tzv. regije je, ističe, dezintegracija.

Varaždinskoj županiji zaželio je da i dalje nastavi u dobrom pravcu naglasivši veliku važnost povlačenja EU sredstava, što se, prema njegovim riječima, smatra mjerilom uspjeha.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac kazao je da županija nakon godina provedenih u stagnaciji proživljava svojevrsni procvat, no bez pomoći i podrške središnje vlasti, istaknuo je, sigurno ne bi uspjeli u tome.

- Sretan sam i ponosan što našu županiju, usput rečeno najstariju županiju u Republici Hrvatskoj, krase tolerancija, zajedništvo i želja za prosperitetom, zaključio je predsjednik Skupštine.

Plenković: 92,7 posto škola izabralo model A

Predsjednik Vlade Plenković prilikom obilaska novootvorene Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu objavio je rezultate upitnika Ministarstva znanosti i obrazovanja po kojima je 92,7 posto škola odabralo model A, sedam posto model B, a 0,29 posto model C.

- To znači da je cijela priprema, upute koje smo radili, komunikacija s ravnateljima, sa svima odgovornima u obrazovnom sustavu napravljena kvalitetno i pravodobno. I u ovim okolnostima covida-19 krenut ćemo u novu školsku godinu s ambicijom da naši školarci dobiju kvalitetno obrazovanje, istaknuo je u Pribislavcu predsjednik Vlade.

Model A predviđa nastavu u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu.

O izgradnji škole u tome mjestu u blizini Čakovca Plenković je rekao kako je bilo puno angažmana od lokalnih do državnih vlasti.

Govoreći o tome kako će nastavu pohađati 313 učenika, istaknuo je da je njih čak 70 posto pripadnika romske nacionalne manjine.

- Jedan od glavnih načela našega programa je da omogućimo svim pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu kvalitetno obrazovani, da budu dio našeg obrazovno-školskog sustava. Kada je riječ o djeci romske nacionalne manjine, moramo napraviti dodatne iskorake da bi ta djeca ostala u sustavu do kraja obrazovanja, rekao je.

Dodao je kako u Vladi sudjeluju svi pripadnici nacionalnih manjina i zato mu je posebno važno da su u ovogodišnjem preustroju Ministarstva znanosti i obrazovanja ustrojili posebnu upravu koja će se baviti obrazovanjem nacionalnih manjina.

- Ova škola ima sve bitne elemente obrazovnog sustava ove Vlade. To je uključivost, inkluzivno obrazovanje jer je prilagođena iz svih aspekata djeci s invaliditetom, ona omogućava cjelodnevnu nastavu, a naš je cilj što više cjelodnevne nastave, a što manje rada u smjenama. Isto tako, omogućuje i predškolski odgoj, a to je temelj što želimo u cijeloj Hrvatskoj, poručio je Plenković.

Zahvalio se vodstvu škole te podsjetio kako je ovo njegov drugi posjet Pribislavcu.

Zahvalio je ministru Radovanu Fuchsu, bivšoj ministrici Blaženki Divjak i svima koji su omogućili da se u Pribislavcu otvori nova školska zgrada.

Matija Posavec, podsjetio je da se u Pribislavcu nastava dosad održavala u dvorcu Feštetiću iz 16. stoljeća, koji je pune 74 godine bio dom Osnovnoj školi Vladimira Nazora.

Govoreći o novoj zgradi, Posavec je rekao kako je gradnja počela 2016. Radovi su vrijedni 33 milijuna kuna, od čega je Međimurska županija izdvojila 5,5 milijuna kuna, a ostatak država.

- Škola je izgrađena prema svim standardima 21. stoljeća, istaknuo je Posavec i dodao da ima 24 učionice i 3600 metara četvornih iskoristivog prostora te će se u njoj održavati jednosmjenska nastava.

Župan je podsjetio da se u Međimurju u posljednjih pet godina financiraju udžbenici za učenike osnovnih škola, a zadnjih sedam godina financira se prijevoz učenika bez obzira na to putuju li vlakom ili autobusom.

- Od ove godine četiri tisuće srednjoškolaca je od županije dobilo potporu od 300 kuna za nabavu radnih materijala, rekao je među ostalim župan Posavec i dodao kako su u posljednjem investicijskom ciklusu izgrađene četiri školsko-sportske dvorane, obnovljeno je pet srednjih i 15 osnovnih škola, a obnovljen je i đački dom te izgrađen studentski dom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!