Milanović i Banožić odvojeno na ispraćaju vojnika u misiju KFOR

21.11.2022.

Zadnja izmjena 17:28

Autor: HRT

Mario Banožić, Zoran Milanović

Mario Banožić, Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

38. kontingent hrvatskih vojnika uskoro odlazi na Kosovo u sklopu NATO-ove misije. Vojnici su ispraćeni čak dva puta, i to očito kako bi predsjednik Republike Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić izbjegli međusobni susret. 

Galerija
Mario Banožić, Foto: HTV/HRT
Ispraćan hrvatskih vojnika u misiju KFOR-a, Foto: HTV/HRTMario Banožić, Foto: HTV/HRTIspraćaj hrvatskih vojnika u misiju KFOR-a, Foto: HTV/HRT

U vojarni 7. gardijske brigade „Puma“ u Varaždinu u ponedjeljak 21. studenog 2022. godine ministar obrane Mario Banožić ispratio je pripadnice i pripadnike 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo biti s hrvatskim vojnikinjama i vojnicima i pružiti im podršku uoči odlaska u područje operacije, jer je riječ o operaciji koja je za nas jedna od najvažnijih.

- Vaš angažman je usmjeren na očuvanje mira i zato od vas očekujem da izvršavate sve svoje zadaće kako su to upravo činili i vaši prethodnici. Ostavili su trag kao hrabri vojnici, koji profesionalno izvršavaju sve svoje zadaće i koji su stvorili put za sve buduće kontingente, rekao je ministar Banožić.

Dodao je kako takvim pristupom pokazujemo da smo izvrsno obučena, organizirana i opremljena vojska. Također je podsjetio na hrvatske branitelje koji su časno obavljali svoje zadaće u izazovnim vremenima kada je nastajala hrvatska država i Hrvatska vojska.

- Geopolitička situacija kao i situacija u Ukrajini biti će sve izazovnija i neka vam to bude motiv za stvaranje mira, motiv za provođenje ove operacije. Budite ono što jeste, hrvatski vojnici, časni, ponosni jer nas takve i prepoznaju u svim ostalim operacijama i misijama. Siguran sam u vas i budite Domovini vjerni, poručio je ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zaželio je pripadnicima sretan odlazak u operaciju i uspješno i potpuno izvršenje svih zadaća koje se pred njih stave.

- Uvjeren sam da ste spremni za tu operaciju i da razumijete temeljnu misiju i sve zadaće koje su pred vama. Vaša temeljna zadaća je da pridonesete stabilnom i sigurnom okruženju. Odlazite u prijateljsku zemlju sa ciljem pomoći njezinom stanovništvu i kosovskim snagama sigurnosti, rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik 38. HRVCON-a brigadir Marko Pulić u ime svih pripadnika i u svoje osobno ime kazao je da će se sve zadaće izvršiti vojnički, profesionalno i na visokoj razini i kako će se ponosno vratiti u Republiku Hrvatsku.

Glavnina snaga koja se upućuje u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo su pripadnici Motorizirane pješačke satnije oklopno-mehaniziranje bojne „Puma“ i Obavještajne pukovnije. Vodeća nacija je Italija, a satnija od 131 pripadnika se u NATO operaciju upućuje na vrijeme od šest mjeseci.

U okviru programa svečanog ispraćaja, ministar Banožić i admiral Hranj sa suradnicima zapalili su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice Sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade Puma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!