19:24 / 28.05.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Svečani prijam na Pantovčaku u povodu Dana HV-a i Dana HKoV-a

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović upriličio je na Pantovčaku svečani prijam u prigodi Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske.
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u povodu 29. obljetnice Oružanih snaga RH upriličio je na Pantovčaku svečani prijam gdje je među ostalim rekao kako je Hrvatska vojska dio tradicije i da bez vojske Hrvatska ne bi ni postojala.

-
Dvadeset i devet godina u životu jedne mlade nacije s dubokim korijenima već je pomalo tradicija. Hrvatska vojska je ne samo institucija, nego ovakva kakva jest, kako izgleda, kako je odjevena i kakvo oružje nosi, već je polako dio hrvatske tradicije, poručio je Milanović. Dodao je da tradiciju ne treba izmišljati.

- Imamo onu prastaru i onu novu i na nju možemo biti ne samo ponosni, već i zadovoljni onime što smo napravili, ali nikada do kraja, kazao je i istaknuo da se moramo sjetiti i biti vječno zahvalni onima koji su dali život za našu zemlju.  Kako je rekao, Hrvatska bi bez diplomacije, bez obzira koliko je važna, postojala, ali  bez vojske ne bi.

Dodao je da demokracija, moderno zapadno društvo, njegove vrijednosti te tradicija - vojska, obitelj, ali i vjera i crkva za one koji vjeruju, svaka na svoj način, ali povezane čine totalitet i hrvatsku posebnost. Rekao je i da se mora ulagati u vojsku, opremu i njezine ljude kako bi oni bili što bolji. 

Osvrnuo se i na obilježavanje Dana državnosti te je rekao "koji god to dan bio, sve su to nekako isti dani, istog razdoblja u kojem su nastajale moderna Hrvatska i Hrvatska vojska". Kaže da tradicija vojske ne počinje od nule, ali da ju ne treba tražiti u prošlim vremenima "jer to dijeli hrvatski narod  i tu nikada dogovara neće biti".

- Naša državnost kada je vojska u pitanju, počinje upravo onda kad ste vi osnovani, poručio je predsjednik okupljenima.

U prigodi svečanog obilježavanja, Počasno zaštitna-bojna izvela je novi standard svečanog pozdrava u kojemu se prvi puta koristi puška hrvatske proizvodnje - višenamjenska hrvatska strojnica VHS-D2.

Na svečanom prijemu promaknuo je djelatne generale Oružanih snaga. Tako je u čin general pukovnika promaknut general bojnik Mladen Fuzul, u čin general bojnika promaknuti su brigadni generali Tihomir Kundid, Ivica Olujić, Denis Tretinjak te Krešo Tuškan. U čin brigadnog generala, promaknuti su brigadiri Tomislav Galić i Željko Ljubas, dok je u čin komodora promaknut kapetan bojnog broda Milan Žunić.

Milanović je danas prisustvovao obilježavanju Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" te je uručio činove i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj podsjetio je da je prošlo 29 godina od dana kad se Hrvatska vojska, tada Zbor narodne garde, postrojio i prvi put predao prijavak vrhovnom zapovjedniku.

- Hrvatska vojska tada je stvorena praktički od ničega, razvijala se u ratnim vremenima, uspjela je obraniti domovinu i uspjela je pobijediti u nametnutom nam ratu, rekao je Hranj. Dodao je da su se razvoj i modernizacija hrvatske vojske nastavili kroz NATO i Europsku uniju, gdje je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos u ostvarenju važnih strateških ciljeva.

- Hrvatska vojska će se i dalje nastavljati modernizirati usprkos svim poteškoćama s kojima se svakodnevno susrećemo. Svi projekti modernizacije i dalje su validni i vjerojatno ćemo ih malo odgoditi zbog ove krize, ali od ničega ne odustajemo, poručio je Hranj. Istaknuo je da su najveća vrijednost Hrvatske vojske upravo njezi ljudi u koje treba ulagati.

Jazz orkestar Hrvatske vojske pod vodstvom bojnika Davora Dropulića izveo je pjesme "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj" Daleke obale, "Moja Domovina" Hrvatskog Band Aida, "Dajem ti srce" Doris Dragović te "Tvoja zemlja" Vice Vukova. 

Na svečanosti je sudjelovalo 150 državnih i vojnih uzvanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!