Banožić polaznicima vojnih škola: Zajedno stvaramo vojsku za sve izazove 21. stoljeća

30.06.2023.

11:15

Autor: HRT/IMS

Završetak vojnih izobrazbi

Završetak vojnih izobrazbi

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima nazočili su svečanosti završetka vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“ koja je održana u Ministarstvu obrane u petak 30. lipnja 2023. godine.

Ministar Banožić čestitao je svim polaznicama i polaznicima vojnih škola na uspješnom završetku izobrazbe i na ostvarenom uspjehu istaknuvši kako vjeruje da će im sva stečena znanja biti dodatni poticaj za izgradnju modernije, sposobnije i snažnije Hrvatske vojske.

- Svojim primjerom dokazujete kako je stalno usavršavanje i učenje doprinos izgradnji stabilnosti i sigurnosti naše domovine, ali i doprinosu očuvanju zajedničkih savezničkih vrijednosti, rekao je te dodao kako se Hrvatsko vojno učilište od vremena nastanka Hrvatske vojske pozicioniralo kao mjesto na kojem su dokazani ratnici sustavno nadograđivali i stjecali nova znanja koja su vodila do pobjede i slobode.

- Upravo vi, danas nastavljate tim putem, svjesni kako je pored tehnike i naoružanja, upravo čovjek, znanje i duh pobjednika koji živi u mladosti Hrvatske vojske, ono što čini razliku između dobre i najbolje vojske, poručio je Banožić.

Ministar je naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem svjesna kako je ulaganje u Hrvatsku vojsku, ulaganje u budućnost, stabilnost i prosperitet Republike Hrvatske. Istaknuvši u tom smislu da je ulaganje u ljude uvijek na prvom mjestu rekao je da se samo zadovoljan vojnik može u potpunosti posvetiti svim odgovornim obvezama i dužnostima.

- Od samog početka prepoznali smo čovjeka kao središte obrambenog sustava stoga ćemo i u razdoblju koje je pred nama nastaviti poboljšavati materijalna i socijalna prava naših pripadnika, rekao je ministar istaknuvši da je od 2016. do danas, Vlada Andreja Plenkovića omogućila kontinuiran rast i povećanje materijalnih prava i plaća djelatnih vojnih osoba za 33 posto. Podsjetio je i na nedavni zaključak Vlade o isplati privremenog dodatka na plaću djelatnih vojnih osoba u okviru procesa reforme plaća državnih i javnih službi: „Ovom mjerom obuhvaćeno je 12.234 djelatnih vojnih osoba, a to povećanje bit će vidljivo na plaći u srpnju“.

Uz to, dodao je kako se projektima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske osigurava kontinuiran razvoj sposobnosti sve tri grane Oružanih snaga te zaključio: „Svjesni činjenice da sve što imamo možemo zahvaliti hrvatskim braniteljima, zajedno s ovim mladim ljudima danas, nastavljamo razvijati sposobnosti Hrvatske vojske. Zajedno stvaramo vojsku sposobnu odgovoriti na sve izazove 21. stoljeća“.

U kontekstu početka rada Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ ministar je rekao kako je učinjen povijesni trenutak za sustav vojnog obrazovanja te zahvalio pripadnicima Hrvatskoga vojnog učilišta koji su prepoznali važnost te transformacije za budućnost izgradnje Hrvatske vojske. „Siguran sam kako će upravo na Sveučilištu obrane i sigurnosti, započeti puno sjajnih i poticajnih vojničkih karijera, poručio je.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj čestitao je polaznicima uspješan završetak izobrazbe.

- To je zajednički uspjeh svih nas, a posebno vaš osobni uspjeh. Iako nam nitko ne može reći kakva nas budućnost čeka, mi vojnici moramo biti spremni za sve izazove. Trebamo stalno procjenjivati nove izazove i sposobnosti i biti spremni, istaknuo je te pozvao sve polaznike vojnih škola da se i u budućnosti u svojoj karijeri dokazuju kao najbolji, profesionalni i ambiciozni.

Satnica Anđelina Vukadin polaznica Zapovjedno stožerne škole istaknula je kako će joj stečena znanja i vještine u velikoj mjeri pomoći u budućoj karijeri.

- Kad si u odori bitno je što znaš i kako radiš. Ovo zanimanje je drugačije od svih ostalih i nudi puno mogućnosti i iskustva kojih nema ni u jednom drugom zanimanju, istaknula je.

Ovom prigodom polaznicima Ratne škole, Zapovjedno stožerne škole i Visoke dočasničke izobrazbe uručene su diplome, a polaznicima Temeljne časničke izobrazbe među kojima je i 12 pilota rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu, svjedodžbe o postignutom uspjehu te letački znak pilotima. Najboljim polaznicima uručene su srebrna i brončana medalja o izvrsnosti.

Izobrazbu na vojnim školama na Hrvtaskom vojnom učilištu uspješno je završilo ukupno 130 polaznika, a od ukupnog broja polaznika izobrazbu je završilo 19 žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!