18:01 / 30.06.2018.

Autor: M.R./I.B./HRT

Svečanim koncertom Hrvatska proslavila pet godina u EU

-

-

Foto: - / -

Hrvatska obilježava petu obljetnicu pridruživanja europskoj obitelji. 1. srpnja 2013. postali smo 28. članica Europske unije, nakon osam godina pregovora.
Prošlo je pet godina otkako je Hrvatska postala punopravnom, 28. članicom Europske unije. Tomu je prethodilo čak osam teških pregovaračkih godina.

Peta obljetnica obilježila se svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze nastupio je zbor i orkestar te glumci Hrvatskog narodnog kazališta. Izvodili su klasična djela europskih i hrvatskih skladatelja od Bethovena do naših Zajca i Gotovca. Svečanosti je nazočio državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je u Đurđevcu.

Koncert pogledajte u cijelosti.


Gost Dnevnika bio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je od 2008. do 2011. bio i voditelj državnog izaslanstva za pregovore s Bruxellesom. 

"Da nije bilo Domovinskog rata u EU bismo ušli 2004. To bi značilo na desetke milijardi eura koje bi se slile u razvoj hrvatskog društva. Siguran je da smo tada ušli u EU, danas bismo bili među najrazvijenijim postkomunističkim zemljama u Europi.  

Na pitanje kako dobiti više novca iz europske blagajne naveo je primjer Rumunjske koja tek nakon 10 godina članstva bilježi veliki gospodarski rast. "Siguran sam da će se to dogoditi i Hrvatskoj. Iseljavanje je najveći naš problem, Vlada čini sve, ali treba još i više kako bi zadržala mlade. Život je borba i ovo je takva situacija", rekao je Jandroković.

Ponovio je da će HDZ poduprijeti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović odlučili se kandidirati za drugi predsjednički mandat. Vjeruje da će ona u tome i uspjeti.



Prije 18 godina dobili smo status potencijalnog kandidata i krenuli na europski put. Vjetar u jedra nismo imali. Uvjet za početak pregovora bila je puna suradnja s Haškim sudom. Gotovina je na kraju stigao u Haag, a hrvatsko zakonodavstvo počinje se usklađivati s pravnom stečevinom Unije.

Na tom nas putu 2008. blokiraju Slovenci, ali nakon godine dana i američke poruke Ljubljani - sklopljen je dogovor o arbitraži. Nakon dugog puta - pregovori su završeni.

Slavilo se uz "Odu radosti" 1. srpnja 2013. Pet godina brzo je prošlo, dio građana vidi promjene.

A Europa nam je na raspolaganje stavila 10 milijardi 700 milijuna eura, od čega smo povukli samo 42 posto. Sredstva iz fondova ipak se vide. Primjerice, s 36 milijuna kuna u Karlovcu je otvoren jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, no grad je dosad povukao dvostruko više novca. Zahvaljujući europskom novcu, najveći projekt, nakon godina čekanja, tek bi trebao niknuti. 357 miijuna eura - povezat će jug i ostatak Hrvatske.

Otvaranjem granica pružila se prilika i za rad u inozemstvu. It pljesak Posao u Europi nikad nije bilo lakše pronaći. Prema nekim procjenama, Hrvatsku je od tada napustilo od 200 do 300 tisuća građana. I svakim danom odlazi ih sve više. Iseljavanje je utjecalo i na demografiju, kojoj je potrebna hitna pomoć.

Od ulaska u EU, kritizira bivši predsjednik, na reforme kao da se zaboravilo. "Struktura sa gotovo 600 lokalnih jedinica lokalne samouprave nema smisla, da moramo imati veću decentralizaciju, moramo provesti istinsku reformu pravosuđa i državne uprave, a o obrazovajnu da ne govorim", ističe Ivo Josipović

Obrazovanje u inozemstvu san je mnogih studenata. Zahvaljujući Erasmusu od 2014. ostvarilo ga je više od 9 tisuća.

A najmlađa europska članica u svojoj će biografiji zabilježiti i predsjedanje Europskom unijom, u prvoj polovini 2020. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!