Svečano obilježen Dan grada Pule i 77. obljetnica oslobođenja

05.05.2022.

14:45

Autor: HRT/Hina

Predsjednik Milanović u Puli povodom proslave Dana grada

Predsjednik Milanović u Puli povodom proslave Dana grada

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Svečanom sjednicom pulskog Gradskog vijeća u Istarskom narodnom kazalištu u nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića svečano je obilježen Dan grada Pule i 77. obljetnica oslobođenja grada.

Čestitajući građankama i građanima Pule njihov dan, predsjednik Zoran Milanović se osvrnuo na vrijeme kad su, kako je naglasio, "hrvatski partizani Istru pridodali Hrvatskoj" te napomenuo kako Istra nije bila isključivo hrvatski etnički prostor, posebno ne Pula gdje su Hrvati bili manjina. U tom smislu, dodao je, u Istri je došlo do promjene stanovništva, deseci tisuća ljudi su otišli. Da bismo mogli, s moralne strane, od drugih tražiti neke stvari, moramo sami priznati što se u Istri događalo. Vidim da ta razina zrelosti i poštenja u Istri postoji. Drago mi je gledati tu multikulturalnost i to zajedništvo, svijest o vlastitim nedostacima i propustima, ali i silnu energiju i želju da se gradi bolje, da se pređe preko nekih stvari i da se ide naprijed, naglasio je Milanović pozvavši ljude u Istri da se bore za "svaki euro europskog novca".

Milanović: Hrvatska uzima premalo novaca od Europske unije

Hrvatska, pa i Istra, se borila i željela, uvijek je imala taj europski san i sada živi europsku stvarnost. Ali Europa je, isto tako, Europa država prvog reda, drugog pa i trećeg reda", ocijenio je predsjednik Milanović te dodao kako na to ne smijemo nikada pristati. 

- Mi smo u Europu uložili svoj suverenitet, ono za što su se borili mnogi Istrani u Domovinskom ratu i poginuli. To ima svoju cijenu, svoju moralnu obavezu. Kao država odričemo se određenih prava koji nam kao državi pripadaju da bismo je uložili u zajednički projekt a to je Europa, i od njega dobili nešto", poručio je Milanović te dodao da "Hrvatska uzima premalo novaca od Europske unije". To je, smatra on, premalo za jednu državu veličine Hrvatske, i zato dok je tako, "jedinu mjeru uspješnosti državne politike, ali regionalne i lokalne politike, vidim, ne u ideološkim govorima, nego isključivo u uspješnosti uzimanja novca koji je naš".

- Rat u Ukrajini neće ni na koji način riješiti velike probleme. Ne volim izraz - to nije naš rat, ali moramo paziti što radimo, govorimo i gdje se svrstavamo i gledati svoj interes. Istra to vrlo dobro zna - ostati čist, uspravan, pošten, ali gledati svoj interes i znati gdje ti je mjesto. Kada se veliki tuku, mali ne idu pod stol, mali se maknu, gledaju i promatraju, misle si svoje i to je za mene način na koji se trebamo ponašati, zaključio je Milanović.

Zoričić: Pula stvara građane, a oni mijenjaju društvo na bolje

On je nakon svečane sjednice zajedno s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem prisustvovao otvorenju izložbe Smareglia u Metropolitanu u galeriji Vincent iz Kastva. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić naglasio je da Pula, koja je nastala na izvoru vode i trgana povijesnim trenucima, danas moderan grad kojeg čekaju još mnoge transformacije. Pula je posebna jer stvara građane, a građani mijenjaju društvo na bolje. Puno je toga ispred nas, a Pula kao transparentan i neopterećen grad bit će zasigurno još bolja europskim novcem te suradnjom s državom i županijom", poručio je Zoričić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!