Svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije RH

01.03.2018.

12:09

Autor: D.P./D.M./HRT

default error photo
U vojarni Croatia obilježena je 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije RH i 15. godišnjice upućivanja prvog voda u mirovnu operaciju ISAF u Afganistan.
U vojarni Croatia svečano je obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSRH i 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu na kojoj je istaknuto kako je ta postrojba sudjelovala u gotovo svim operacijama u Domovinskom ratu, a i danas sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta.

Na obilježavanju 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke vojne policije RH i 15. godišnjice upućivanja prvog voda u mirovnu operaciju ISAF u Afganistan bila je i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike istaknula je kako je Antiteroristička postrojba Vojne policije od osnutka 1. ožujka 1993.  sudjelovala u borbama na svim bojišnicama, uključujuči oslobodilačke akcije Maslenica, Medački džep, Bljesak, Ljeto '95., Oluja, Maestral i Južni potez. "Veliki broj njezinih pripadnika položio je život za domovinu, a mnogi su bili ranjeni na čemu im je svima Hrvatska iznimno zahvalna", poručila je.

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svima je čestitala na ovim važnim obljetnicama. "One dobro simboliziraju povijest i razvoj vojne policije", poručila je. Dodala je kako je kako je nakon Domovinskog rata postalo jasno da se interesi RH ne mogu braniti samo na granicama, što je dovelo do međunarodnog angažmana OS u čemu je vojna policija imala predvodničku ulogu.

"U rotacijama koje traju 15 godina dokazana je zrelost i izvrsnost naših OS. Svim pripadnicima koji su nosili hrvatsku zastavu u Afganistanu i u drugim križnim žarištima pripada zahvala i priznanje. Ali nije gotovo. Hrvatska je s partnerima preuzela odgovornost o budućnosti Afganistana. U toj obvezi ostajemo ustrajni i nastavit ćemo naš angažman koliko bude potrebno - rame u rame s našim partnerima", istaknula je.

Tom prigodom u vojarni Croatia organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a istaknutim pojedincima postrojbe dodijeljena su promaknuća i poticajne mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!