Otvorena i posvećena župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom

16.04.2023.

12:26

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/R.S.

 Obnovljena crkva u Kravarskom

Obnovljena crkva u Kravarskom

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Svečano je otvorena i posvećena župna crkva uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom. Stara crkva teško je oštećena u razornom potresu 2020., te je nakon toga izgrađena nova. Ova crkva jedan je od simbola stradanja u petrinjskom potresu na području Zagrebačke županije.


Crkva je otvorena i posvećena, a okupilo se i mnogo vjernika, neki nisu ni uspjeli ući u crkvu. Ni kiša ih nije spriječila da dođu i uveličaju ovaj dan koji je važan za sve njih. 

Sve je započelo jutros svečanom procesijom odnosno svečanim ulaskom u crkvu nakon čega je uslijedila sveta misa, a misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić koji je onda i posvetio ovu crkvu. 

Ovo nije prvi put da se ova crkva obnavlja. Obnavljala se puno puta kroz povijest, nakon Drugog svjetskog rata i nakon razornog petrinjskog potresa uspjeli su je zajedničkim snagama obnoviti. 

Veliki dan za vjernike 


Ova župa okuplja oko 4 tisuće vjernika, neki od njih rekli su kako je ovo veliki dan za njih i za njihovu vjeru. 

- Crkvu je potres uništio i nije bilo ništa od nje, napravili su sada jednu ljepšu, veću i trajniju, rekao je jedan od vjernika. 

- Tu smo odrasli, tu smo se krstili, tu smo sve radili i sretni smo, rekla je vjernica. 


U potresu je bilo oštećeno oko 550 objekata


Od danas se okupljaju na istom mjestu, ali u nešto drugačijoj crkvi. 

- Ona je sada malo veća, nekih 2 metra i šira, dodali smo još neke novosti kao što su pročelja na glavnim ulazima i unutrašnjost crkve je promijenjena, a inače u 90 posto je ona ista kakva je bila, kazao je Siniša Blatarić, župnik Župe uzvišenja Svetoga Križa, Kravarsko. 

- Često sam prolazio ovdje i susretao se s načelnikom i odborom za izgradnju crkve i pratio brzu i snažnu dinamiku koja je ovdje bila vidljiva svakim danom, kazao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja. 

Na području Kravarskog u potresu je bilo oštećeno oko 550 objekata, u prva dva mjeseca obnovljeno ih je 90 posto. Danas je na tom području još osam obitelji koje nisu u svojim domovima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!