Svečano predane zamjenske kuće: "Za dvije godine bit ćemo gotovi"

15.12.2022.

Zadnja izmjena 13:12

Autor: Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Svečana primopredaja

Svečana primopredaja

Foto: Dnevnik / HRT

Kako bi se i sami uvjerili u tijek izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na potresom stradalom području, čelnici više institucija uključenih u obnovu u četvrtak s novinarima obilaze gradilišta, a korisnicima je predano prvih šest novoizgrađenih obiteljskih kuća.

Nakon što je simbolično predao prvi novi objekt obitelji, državni tajnik Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek rekao je kako se često postavlja pitanje može li izgradnja brže, a on odgovara da uvijek može brže. 

- Moram reći da je 28. srpnja došlo do izmjene programa mjera jer se nalazimo na području koje je stradalo u Domovinskom ratu, pa je ovdje slabija komunalna infrastruktura, a sve kuće moraju zadovoljiti komunalne standarde. Osim ovih šest kuća, još je devet u visokoj fazi gotovosti, rekao je Hanžek.  

Rekao je da će s poslom biti gotovi za dvije godine.

- Zašto dvije godine? Zato što su i ograničenja građevinskog sektora i to je postupak koji je krenuo, mi imamo danas 103 otvorena gradilišta, ovo je prva kuća koju predajemo, to je unutar tih 103, i krećemo dalje, rekao je Hanžek.

Prva je kuća predana tročlanoj obitelji Vratarić u Dužici, na području općine Lekenika. Dražen Vratarić je sa zadovoljstvom goste proveo kroz kuću površine 70 četvornih metara.

- Posebno nas raduje što je kuća izgrađena s kvalitetnom toplinskom izolacijom, pa će i utrošak energije biti osjetan. Jako sam zadovoljni projektom i izvedbom i ne možemo vjerovati da ćemo u njoj provesti toplu zimu. U gradnji je bilo i nekih problema, ali sada se to sve zaboravlja i svima zahvaljujem, rekao je Vratarić.

Otvoreno je i pitanje - je li moglo brže?

- Kak' se radi - radi, nisu dečki mogli, mora beton odstajati, ne može to ići samo tako. Ja sam zadovoljan radovima, uglavnom, odgovorio je Vratarić.

Jednako je zadovoljstvo bilo Gorana i Danijele Kucko u Selima pokraj Siska, koji se useljavaju u novu kuću od 50 četvornih metara.


- Danas mi je srce veliko k'o kuća. Na početku izgradnje nije bilo problema, ali kasnije su se problemi javljali. Naša se kuća praktički dvaput gradila jer je za olujnog nevremena stradalo ono što je već bilo izgrađeno. Još ne vjerujemo da ćemo Božić i Novu godinu dočekati u svojoj kući, kaže Goran Kucko.


Svečano su predane i završene zamjenske obiteljske kuće u Župiću i Nebojanu, na petrinjskom području, a gosti su obišli i nekoliko gradilišta obiteljskih kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!