Svečano u Crikvenici

14.08.2023.

Zadnja izmjena 16:19

Autor: HRT

Crikvenica

Crikvenica

Foto: xbrchx / Shutterstock

Dan je Grada Crikvenice pa se ondje već nekoliko dana održava bogat kulturno-zabavni i sportski program. Inače, naziv Crikvenica prvi se put spominje 14. kolovoza 1412. u službenim pisanim ispravama, i to u darovnici kneza Nikole IV. Frankopana, kojom je pavlinima predao na upravljanje tamošnji kaštel i crkvu. Upravo je taj dan već desetljećima rezerviran za proslavu rođendna grada.


Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Crikvenice bio je i potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković koji je ocijenio da je Crikvenica danas grad poželjan za život.

- Crikvenica je oduvijek bila perjanica hrvatskog turizma, rekao je i naglasio da su svi projekti koji su realizirani u posljednjih 30-ak godina impresivni i pokazuju da je Crikvenica primjer mnogim gradovima u okruženju i šire kako realizirati velike projekte, a čestitao je i gradonačelniku Damiru Rukavini, koji taj grad vodi već gotovo četiri mandata.

Svečana sjednica je održana u crikveničkom Hotelu Miramare, a Butković je naglasio da je taj hotel prije nekoliko godina bio jedna od crnih rupa Crikvenice te je čestitao na velikoj investiciji, koja je poticaj i drugim investitorima.

Istaknuo je da se, uz investicije i nova radna mjesta, treba okrenuti i demografskoj obnovi te da je Crikvenica, kada je riječ o mladima i demografiji, na dobrom putu.

Dodao je da Vlada kontinuirano surađuje s Gradom Crikvenicom, da se nikada nije ulagalo u rive i luke kao nekoliko posljednjih godina te da je Crikvenica, uz pomoć Županijske lučke uprave, realizirala ili realizira značajne lučke projekte.

- Privilegij je i čast biti gradonačelnikom grada koji po mnogo čemu može biti uzor i nadahnuć, grada koji ide u korak sa modernim događanjima, ali istovremeno čuva svoje osobitosti i identitet, grada koji je ugodan za život, turistička destinacija u koju se posjetitelji rado vraćaju, rekao je gradonačelnik Damir Rukavina na svečanosti.

U nastavku sjednice zaslužnim Crikveničanima dodijeljene su nagrade, a proslava se nastavlja brojnim događanjima, među kojima su predstava za djecu, procesija u čast Vele Gospe, zaštitnice Crikvenice, glazbeni program, ponoćni vatromet i drugi programi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!