20:00 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Šverko: Štrajk u petak ako ne dobijemo plaću u 48 sati

-

-

Foto: - / -

Nadam se da ćemo sutra dobiti plaću za prosinac i božićnicu. To bi trebalo smiriti naše radnike, jer godinama nisu tako dugo čekali plaću, kazao je Đino Šverko, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.
Nadam se da ćemo sutra dobiti plaću za prosinac i božićnicu. To bi trebalo smiriti naše radnike, jer godinama nisu tako dugo čekali plaću, kazao je Đino Šverko, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u HRT-ovoj emisiji Tema dana.

Unatoč odgođenom prosvjedu, danas je ipak 200-ak radnika prosvjedovalo. Šverko kaže da ih je nestrpljenje vjerojatno nagnalo da sami idu pred upravnu zgradu. Mi smo kao legalisti morali ispoštovati taj proces mirenja i nakon toga smo najavili štrajk za jutros. Kako smo jučer dobili informaciju o kreditu Europske komisije, onda se jutros održao štrajkački odbor na kojem smo odlučili da stavljamo štrajk u mirovanje. U slučaju da u 48 sati ne dobijemo plaću, mi ćemo ga pokrenuti za petak, kazao je Šverko. 

Osvrćući se na prosvjed 200-ak radnika kazao je da u Uljaniku djeluju tri sindikata, a da je štrajkački odbor bio zajednički. Bilo bi nam draže da su poslušali sindikate. Mi nismo prezali od štrajka. Da je EK donijela odluku o kreditu potkraj mjeseca, mi bismo štrajkali do tada. Za ići u štrajk postoje određena pravila. Ne može se štrajkati samo tako i provoditi samovolja, kazao je Šverko naglasivši da ima dužno poštovanje prema radnicima među kojima ima i onih gdje ih u obitelji i po dvoje radi u Uljaniku.

Vedran Slapničar sa Zavoda za brodogradnju FSB-a u Zagrebu, kazao je da budućnost brodogradnje u Hrvatskoj postoji. Mi smo pomorska zemlja i moramo se tako ponašati. Budućnost brodogradnje nije samo budućnost brodogradnje. Tu je i prateća industrija, maritivni kompleks. Budućnost je u dugoročnom planiranju, kvalitetnom upravljanju i ulaganju u znanost i vlastitu pamet, kazao je među ostalim Slapničar. 

Predstavnici uprave brodogradilišta Uljanik nisu gostovali u emisiji. Ispričali su se obvezama oko kredita, isporuke brodova i aktualne situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!