15:48 / 17.02.2020.

Autor: Lucija Judnić/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

Sveta Klara, mjesto bez infrastrukture

-

-

Foto: - / -

Bez pošte, ambulante, na nekim mjestima i bez asfalta - tako žive stanovnici Svete Klare.
Samo 10 kilometara od Trga bana Jelačića ne postoji infrastruktura za najnapučenije naselje u Zagrebu. Stanovnici Svete Klare, njih 18.000, više nemaju strpljenja za svakodnevnicu punu teškoća.

Bez pošte, ambulante, na nekim mjestima i bez asfalta - tako žive stanovnici Svete Klare.

- Povezanost, autobusna postaja, pošta, za djecu nešto i ta ambulanta, ako ne Dom zdravlja onda barem ambulanta, navodi što sve nedostaje Antonija Lovrić, stanovnica Svete Klare.

Da bi iz svog naselja došli do središta grada, treba im i do sat i pol. Autobus čekaju na neoznačenim mjestima, a prolazi svakih pola sata.

- Autobusna stajališta nemaju nadstrešnicu, to je kao da živimo prije sto godina, nisu asfaltirana, nisu označena, to je tamo blatnjavo, opisuje Marijan Smiljanić, stanovnik Svete Klare.

- Ide se okolnim putem preko Savskog mosta, gdje se presjeda i onda ponovno morate doći u Novi Zagreb ako idete u grad, pa na glavni kolodvor, objašnjava lošu prometnu povezanost stanovnica Ružica Subašić.

Ni metar pločnika ne postoji do jedine osnovne škole u cijelom naselju, a i ta škola premala je za svu djecu koja ovdje žive.

- To izgleda kao ovo tu, samo je malo šire, nema kolnika, što bi trebalo imati plus ta staza, još i nije za aute, požalio se Filip, učenik OŠ Sveta Klara.

Početkom veljače predali su i peticiju za novo igralište jer se ovim, jedinim koje je u sklopu osnovne škole, ne mogu koristiti sva djeca.

- Imamo dječje igralište, jedno novo napravljeno, ali je to za manju djecu, veća djeca i mladi ljudi nemaju se kamo otići podružiti, rekla je stanovnica Ružica Subašić, članica građanske inicijative.

Iz mjesnog odobra telefonom su nam potvrdili da su upoznati s tim probemima, no nisu htjeli pred kamere. Za većinu problema, kažu, još nisu pronašli adekvatna rješenja. Ni iz Grada do sada nismo dobili odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!