Sveti Duh do kraja tjedna dobit će predstojnika Klinike za ginekologiju

08.06.2022.

17:40

Autor: Hina/HRT/D.S.

Danijela Dolenec i Ana-Maria Šimundić

Danijela Dolenec i Ana-Maria Šimundić

Foto: HTV / HRT

Klinička bolnica Sveti Duh do kraja tjedna će donijeti rješenje o žalbenom postupku za izbor novog predstojnika Klinike za ginekologiju, nakon čega će poduzeti korake kako bi svim ženama osigurala uslugu prekida trudnoće, izjavila je ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić.

Šimundić je rekla da se na Svetom Duhu trenutno ne izvršavaju prekidi trudnoće do 10. tjedna jer se svi liječnici Klinike za ginekologiju pozivaju na priziv savjesti, jedino se obavljaju medicinski inducirani prekidi trudnoće.


Ravnateljstvo bolnice želi svim ženama omogućiti pravo na prekid trudnoće, sukladno zakonu, poručila je ravnateljica na konferenciji za novinare.


- Što se tiče izbora novog predstojnika za ginekologiju, u tijeku je žalbeni postupak koji se rješava na razini Upravnog vijeća, no kroz dan-dva ili najkasnije do kraja tjedna donijet će svoju odluku. Ako žalba ne bude prihvaćena ponudit ćemo ugovor profesoru Matijeviću, najavila je.


Šimundić ističe da pravo na pobačaj nije jednostavno ostvariti zbog sukoba dva prava žena na pobačaj i prava liječnika na priziv savjesti.


Za Sveti Duh prijavljeni projekti od 305 milijuna kuna


Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da postoje zakonski propisi koje se mora poštivati kako konači ishod ne bi bio osporavan.


Platforma Možemo! je u svom predizbornom programu najavila da će prekid trudnoće biti dostupan u bolnicama čiji je osnivač Grad Zagreb, kao što je Sveti duh, a sada se poduzimaju radnje koje će to omogućiti.


Dolenc je djelatnicima bolnice poručila da Grad vodi računa o obnovi obrazovnih i zdravstvenih ustanova pa su na natječaje za Fond solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za Sveti Duh prijavljeni projekti u vrijednosti od 305 milijuna kuna.


KB Sveti Duh slavi svoj 218. rođendan jer je osnovan 1804. godine, tako da se radi o najstarijoj bolnici u Hrvatskoj.


U povodu obljetnice dodijeljene su nagrade najboljim djelatnicima i za najbolji znanstveni rad, a nagradu za najboljeg djelatnika dobio je Boris Holjevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!